«Επικίνδυνο» το έμφραγμα βράδυ και Σαββατοκύριακα

Κανείς δεν μπορεί να… προγραμματίσει την ώρα που θα συμβεί μια καρδιακή προσβολή (γιατί αν μπορούσε δεν θα την προγραμμάτιζε καν…) αλλά όταν συμβαίνει νύχτα ή Σαββατοκύριακα είναι πολύ πιθανό να αποβεί μοιραία.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία το έμφραγμα που συμβαίνει το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες, ή το Σαββατοκύριακο, έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να μην είναι τόσο επισταμένη και άμεση, όπως τις καθημερινές ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία έχουν λιγότερο προσωπικό και πόρους το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Atsushi Sorita, ανώτερος συνεργάτης Προληπτικής Ιατρικής της Mayo Clinic.

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν όταν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Το σύστημα υγείας πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει σταθερή φροντίδα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο Sorita.

O ίδιος και οι συνεργάτες του, έλεγξαν τα δεδομένα από 48 μελέτες και μία ανάλυση που περιελάμβανε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι μελέτες που εξετάστηκαν ήταν τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τον Καναδά και την Ευρώπη.

Στη διάρκεια της μελέτης διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που πήγαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας ή του Σαββατοκύριακου είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 30 ημέρες από την καρδιακή προσβολή, από εκείνους που  διακομίστηκαν κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου.

Και μπορεί το 5% να μην ακούγεται μεγάλος αριθμός, όμως αν μεταφραστεί σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν 3.800 θάνατοι το χρόνο.

Ενα άλλο εύρημα που προέκυψε από τη μελέτη ήταν πως οι ασθενείς που έφτασαν στο νοσοκομείο νύχτα χρειάστηκαν 15 λεπτά περισσότερο για να τους γίνει αγγειοπλαστική με μπαλονάκι.

«Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις για το υψηλότερο ποσοστό θανάτου, όπως ότι οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο χρόνο να φτάσουν στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να βρίσκονται μακριά, αλλά σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στο μπαλονάκι είναι ανησυχητική. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας πρέπει να διασφαλίσουν τα συστήματά τους, το προσωπικό και τα πρωτόκολλά τους, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την έγκαιρη, συνεπή και υψηλής ποιότητας περίθαλψη στην περίπτωση που πρόκειται για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα», τονίζει ο δρ Joon Lee, επικεφαλής του Τμήματος Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Και καταλήγει: «Ακόμα περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αν οι άνθρωποι κατευθύνονταν άμεσα προς στο νοσοκομείο με τα πρώτα συμπτώματα αντί να περιμένουν να αποφασίσουν αν αυτό που τους συμβαίνει είναι όντως μια καρδιακή προσβολή ή όχι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει