Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Πολλές γυναίκες αναφέρουν σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έξαρση των συμπτωμάτων μετά τον τοκετό.

Oι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό και απλά πιθανολογούν ότι μπορεί να είναι λόγω αλλαγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ρευματοειδή αρθρίτιδα απ’ ό,τι οι άνδρες και έτσι οι ορμόνες του φύλου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην ασθένεια.

Οι κύριες ορμόνες του γυναικείου φύλου είναι τα οιστρογόνα, αλλά οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ως μέρος αντισύλληψης ή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση συνήθως δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέονται με μια βελτίωση στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους ίδιους τους ιστούς του σώματος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αλλάζει για να προλάβει την απόρριψη του εμβρύου. Αυτή ακριβώς η αλλαγή μπορεί να μειώσει, επίσης, τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει