Επιστήμονες κλωνοποίησαν για πρώτη φορά μαϊμούδες

«Το φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων ξεπεράστηκε», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο καθηγητής Muming Poo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν την ίδια ώρα λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ορόσημο στην επιστήμη.

Από τη γέννηση της Ντόλι, το κλωνοποιημένο πρόβατο, το 1996, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει αρκετά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, χοίρων και αγελάδων και έχουν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα με αυτή τη μέθοδο. Μέχρι τώρα όμως, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων θηλαστικών, μια κατηγορία που περιλαμβάνει πιθήκους, μαϊμούδες και ανθρώπους.

Αυτή τη φορά το κατάφεραν δημιουργώντας δύο θηλυκές μαϊμούδες, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων και ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua, φέρνοντας την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητα να κάνε το ίδιο με τους ανθρώπους, σε αυτό που άλλοι ονομάζουν άλμα προς το μέλλον και άλλοι ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν αντίστοιχη εκείνης που εφάρμοσαν οι επιστήμονες το 1996, προκειμένου να κλωνοποιήσουν το πιο διάσημο πρόβατο, την Ντόλι. Από τη διαδικασία των Κινέζων επιστημόνων προέκυψαν δύο υγιέστατες μαϊμούδες.

«Ηταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τελικά τα καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι στόχος τους δεν ήταν η κλωνοποίηση μαϊμούδων, αλλά ανθρώπων. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν τους επετράπη η έρευνα, καθώς η παγκόσμια κοινότητα απέρριψε την κλωνοποίηση ανθρώπων για «ηθικούς λόγους».

Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της έρευνας, χρειάστηκαν 127 «αυγά», πριν προκύψουν τα δύο μικρά μαϊμουδάκια. Διευκρινίστηκε επίσης, ότι η κλωνοποίηση δεν προήλθε από ενήλικη μαϊμού, αλλά από DNA εμβρύου. Οι προσπάθειες, τόνισε, για κλωνοποίηση από ενήλικα άτομα συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να εξελίξουν και να προσαρμόσουν τις μεθόδους που είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν.

Ο επικεφαλής της έρευνας είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι, επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα όπως ποντίκια ή αρουραίοι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημοι, θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα ανθρώπινων ασθενειών.

Ο Qiang Sun του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες θα είναι χρήσιμες σαν μοντέλο μελέτης ασθενειών με γενετική βάση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ειδών καρκίνου και μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την βιολογία των ανθρωποειδών που μπορεί να μελετηθούν έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο», ανέφερε.

Η Zhong Zhong γεννήθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες και πήρε το όνομά της από τη λέξη που χρησιμοποιείται για το κινεζικό έθνος ή τους ανθρώπους. Η Hua Hua γεννήθηκε πριν επτά εβδομάδες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μαϊμούδες ταΐζονται με μπιμπερό και προς το παρόν αναπτύσσονται κανονικά. Αναμένουν να γεννηθούν περισσότεροι κλώνοι μακάκων τους επόμενους μήνες.

«Δεν αποτελεί βήμα προόδου»

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge του ινστιτούτου The Francis Crick στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην κλωνοποίηση των Zhong Zhong και Hua Hua παραμένει «μια πολύ ανεπαρκής και επικίνδυνη διαδικασία».

«Η δουλειά σε αυτήν την έρευνα δεν αποτελεί βήμα για την καθιέρωση μεθόδων για την εξασφάλιση γέννησης ζώντων ανθρώπινων κλώνων», τόνισε.

Ο καθηγητής Darren Griffin του πανεπιστημίου του Κεντ είπε ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη στην κατανόηση ανθρώπινων ασθενειών, όμως εγείρει ηθικές ανησυχίες.

«Πρέπει τώρα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δεοντολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια πειράματα», είπε.

Τα πειράματα για την κλωνοποίηση ζώων και ανθρώπων έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και μεταξύ των επιστημόνων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορρίπτουν ως επικίνδυνη την ιδέα της κλωνοποίησης, κάνοντας λόγο για καταστάσεις που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και να μην είναι αντιμετωπίσιμες από την ανθρωπότητα, αλλά και την πρόκληση νέων ασθενειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει