Οι επιστήμονες «τυπώνουν» νέα κύτταρα ματιών

Τη δυνατότητα να «εκτυπώσουν» με επιτυχία νέα κύτταρα των ματιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της απώλειας της όρασης, ισχυρίζονται ότι έχουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Biofabrication διεξήχθη χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες ανοίγει το δρόμο να αναπτυχθούν θεραπείες μέσω των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς που πάσχει από βλάβη στο φωτοευαίσθητο στρώμα του ιστού, στο πίσω μέρος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή.

Προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δείχνουν ότι ένας inkjet εκτυπωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση δύο τύπων κυττάρων από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ενήλικων αρουραίων (γαγγλιακά κύτταρα και νευρογλοία).

Αυτά είναι τα κύτταρα που μεταδίδουν πληροφορίες από τον οφθαλμό σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου και παρέχουν υποστήριξη και προστασία για τους νευρώνες.

Τα τυπωμένα κύτταρα παρέμειναν υγιή και διατήρησαν την ικανότητά τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε καλλιέργεια.

Διόρθωση του αμφιβληστροειδούς

Οι συγγραφείς της μελέτης, καθηγητές Κeith Martin και Dr Barbara Lorber, από το Κέντρο Αποκατάστασης Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, τόνισαν σχετικά: «Η απώλεια των νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή είναι ένα χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών, που τυφλώνουν τα μάτια. Ο αμφιβληστροειδής είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη δομή που η ακριβής διάταξη των κυττάρων έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική οπτική λειτουργία. Η μελέτη μας έδειξε, για πρώτη φορά ότι τα κύτταρα που προέρχονται από το ώριμο κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορούν να εκτυπωθούν με τη χρήση ενός εκτυπωτή inkjet. Αν και τα αποτελέσματά μας είναι προκαταρκτικά και απαιτείται ακόμα πολύ περισσότερη εργασία, ο στόχος είναι να αναπτύξουμε στο μέλλον αυτή την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διόρθωση του αμφιβληστροειδούς».

Οι επιστήμονες έχουν ήδη τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την τύφλωση σε ποντίκια χρησιμοποιώντας μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων. Και είναι πολλά υποσχόμενη εργασία για τη δημιουργία ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων αμφιβληστροειδούς σε ανθρώπους ασθενείς.

«Σαφώς είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αναπτυχθεί αυτή την τεχνολογία για διόρθωση του αμφιβληστροειδή σε ανθρώπους. Το κλειδί για την έρευνα αυτή, τη στιγμή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει, θα είναι το κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί η όραση. Αλλά ακόμα και ένα μικρό κομμάτι της όρασης, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Για κάποιους ανθρώπους θα είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξάρτησή τους από άλλους και την αυτονομία τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει