Eπίθεμα βλαστοκυττάρων επιδιορθώνει ζημιές από καρδιακή προσβολή

Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να σταματήσουν την επιδείνωση και να βοηθήσουν στην ανάπλαση της καρδιάς, ακόμα και μερικές εβδομάδες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ένα επίθεμα καρδιάς που είχε υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης για τα βλαστικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα απ’ αυτά να μεταναστεύσουν στον κατεστραμμένο ιστό και να εργαστούν για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι είχε προηγουμένως δείξει σε μελέτες που έγιναν σε ποντικούς που υποβάλλονταν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα πως αυτά κατάφεραν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στα μικρότερα αγγεία της καρδιάς των ζώων. Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί αν η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμα κι αν δεν εφαρμοζόταν άμεσα, αλλά μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος από το καρδιακό επεισόδιο.

«Αναζητούσαμε επίσης μια πιο αποτελεσματική μέθοδο παράδοσης των βλαστοκυττάρων και τη βρήκαμε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο επιθέματος για την καρδιά. Οι περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούν την ένεση βλαστικών κυττάρων, αντιμετωπίζουν ταχύ κυτταρικό θάνατο ή έκπλυση των κυττάρων από τον ιστό – στόχο», είπε η Δρ Amanda LeBlanc, που ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον Δρ Stuart Williams, εκτελεστικό και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου του Κεντάκι.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεωρία τους, εφαρμόζοντας ένα έμπλαστρο που το είχαν γεμίσει με βλαστικά κύτταρα που συλλέχθηκαν από τον λιπώδη ιστό του ζώου και στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Εμφύτευσαν τα επιθέματα σε μια ομάδα αρουραίων δύο εβδομάδες μετά την καρδιακή προσβολή, ενώ σε μια άλλη ομάδα εμφύτευσαν το έμπλαστρο χωρίς βλαστικά κύτταρα για να διαπιστώσουν αν οι όποιες επιδράσεις οφείλονται σε απόκριση του σώματος ή αν είναι το ίδιο το βιοϋλικό που βοηθούσε τη λειτουργία της καρδιάς πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι οι ενέσεις, ανεξάρτητα από τα βλαστικά κύτταρα. Δύο ακόμα ομάδες ποντικών δεν έλαβαν καμία αγωγή. Μετά από δύο και μετά από έξι εβδομάδες διεξήγαγαν τους κατάλληλους ελέγχους.

«Αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε να μελετήσουμε τις προοδευτικές και μερικές φορές μη αναστρέψιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν εβδομάδες έως μήνες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, όπως τον κυτταρικό θάνατο, την αρχή σχηματισμού ουλώδους ιστού και τη λέπτυνση των εξωτερικών τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας», είπε ο Δρ Williams.

Οταν συνέκριναν τα αποτελέσματα, βρήκαν ότι η θεραπεία με το εμπλουτισμένο με βλαστικά κύτταρα επίθεμα σταθεροποίησε πράγματι την καρδιά και προκάλεσε την ανάσχεση τυχόν επιδείνωσης της καρδιακής λειτουργίας, ενώ αποκατέστησε και τη ροή του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

«Αυτός είναι και ο λόγος που αναφερόμαστε στο επίθεμά μας ως “κουμπί παύσης” (pause). Επειδή από τη στιγμή που εφαρμόστηκε, η λειτουργία της καρδιάς σταμάτησε να επιδεινώνεται, όπως συνέβη με τις άλλες ομάδες ποντικών που έλαβαν το επίθεμα χωρίς βλαστικά κύτταρα ή εκείνες που δεν έλαβαν καμία αγωγή», επισήμανε ο Δρ Williams.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η δυνατότητα κλινικής εφαρμογής ενός αυτόλογου επιθέματος -έτσι ονομάζεται το επίθεμα που είναι εμπλουτισμένο με τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς- που χρησιμοποιεί κύτταρα λιπώδους ιστού, είναι αρκετά υψηλή, καθώς το επίθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες για την καρδιακή προσβολή και να προάγει την επιβίωση των μικρών αγγείων ή την ανάπτυξη νέων μετά το καρδιακό επεισόδιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει