Έρευνα: Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται

Παρόλο που οι ανεμβολίαστοι αποτελούν σύμφωνα με τους επιστήμονες το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευόμενων με Covid-19, εντούτοις παρατηρείται τελευταία ολοένα και πιο αυξημένος αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία με εμβολιασμένα άτομα.

Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι καίριο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σχετική δημοσιογραφική έρευνα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ιατρικά δεδομένα από 21 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων. Συνολικά, από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρουσιάστηκαν 1,89 εκατομμύρια περιπτώσεις Covid-19, 72.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 20.000 απεβίωσαν στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, αυτοί που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω Covid-19 είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Διαπιστώθηκε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς τέτοια νοσήματα.

Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων χωρίς υποκείμενες παθήσεις μόνο το 7,5% των περιπτώσεων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο για παράδειγμα 25% από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, επειδή με το γήρας αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 80% των θανάτων σε περιπτώσεις νόσησης μετά από πλήρη εμβολιασμό είναι σε άτομα 65 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αλλά και την υψηλή ευαισθησία που πρέπει να δείχνει η ιατρική κοινότητα και η πολιτεία σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Προκύπτουν βεβαίως και κάποιοι προβληματισμοί. Η βασική λογική της χορήγησης του εμβολίου είναι ότι προστατεύει από τη νόσηση κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι ευπαθείς εμβολιάστηκαν πρώτοι την άνοιξη του 2021, όταν ακόμα οι δόσεις των εμβολίων δεν ήταν επαρκείς. Αν αυτοί οι άνθρωποι νοσούν και φτάνουν ακόμα και να νοσηλευτούν, ακόμα δε και να χάσουν τη ζωή τους κάποιοι, τότε ποια είναι η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων; Και ποια είναι τα εχέγγυα πως η τρίτη δόση θα είναι και η τελευταία; Μήπως χρειαστεί και τέταρτη ή και περισσότερες; Και πώς είναι δυνατόν να προστατευτεί ο πληθυσμός, όταν ακόμα και η αναμνηστική δόση του εμβολίου αφορά ακόμα το πρώτο στέλεχος του ιού, δεν έχει επικαιροποιηθεί και αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την μετάλλαξη Δέλτα; Και βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν και η μετάλλαξη Οmicron. Θα έχει τέλος κάποια στιγμή όλο αυτό; Γιατί όπως φαίνεται ο συνεχής εμβολιασμός δεν είναι η λύση.

Οι παραπάνω προβληματισμοί, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και επιτέλους να απαντηθούν από τους ειδικούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.