Ελπιδοφόρα εξέταση αίματος για ταχύτερη ανίχνευση μελανώματος

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τους ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος του δέρματος έχει ήδη εξαπλωθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και παράλληλα είναι δύσκολο να θεραπευτεί, όταν έχει εξαπλωθεί.

Τα παραπάνω ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Νταντί παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η μέτρηση των επιπέδων ενός γονιδίου του DNA στο αίμα που ονομάζεται TFP12 θα μπορούσε να είναι το κλειδί, ενώ το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο θεωρεί πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη διάγνωση και νέες θεραπείες.

Ο Δρ Τim Crook, συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος γιατρός – ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Nταντί, δήλωσε πως ήταν πρόκληση να ανιχνεύσει αν το μελάνωμα, η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

«Με τη χρήση ενός τεστ αίματος έχουμε τη βάση ενός απλού τρόπου να ανακαλύψουμε με ακρίβεια πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια καθώς και τα σημάδια της έγκαιρης προειδοποίησης του κατά πόσον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Αυτό θα δώσει στους γιατρούς πολύ σημαντικές πληροφορίες πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η χρήση των εξετάσεων αίματος, προκειμένου να αξιολογηθεί το τοπίο του DNA είναι ένας τρόπος να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα για το τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων φαίνεται πως επηρεάζει το πότε, πού και γιατί το μελάνωμα εξαπλώνεται. Το επόμενο βήμα είναι να αναπτυχθεί μια ομάδα παρόμοιων βιολογικών δεικτών που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται επιπλέον θεραπεία για την καταπολέμηση του μελανώματός τους.

Νέες θεραπείες

Περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους επιβιώνουν σήμερα από το μελάνωμα τουλάχιστον για 10 χρόνια, αλλά οι ειδικοί λένε πως υπάρχει ακόμα κάτι που πρέπει να γίνει για τους ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν μια άλλη πιθανή ομάδα βιοδεικτών, που ονομάζεται NT5E,  η οποία φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση του επιθετικού μελανώματος και υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός στόχος για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση του μελανώματος, ιδιαίτερα για τους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει