Ευαισθητοποίηση για την άνοια μέσω εφαρμογής του Facebook

Οι χρήστες του Facebook προσκλήθηκαν μέσω μιας εφαρμογής να βιώσουν την εμπειρία της άνοιας και το πώς είναι να ζεις μ’ αυτήν, σε μια προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση της ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

Η FaceDementia app, μια εφαρμογή που εκπονήθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνας για το Αλτσχάιμερ, «καταλαμβάνει» προσωπικές σελίδες στο Facebook και σβήνει προσωρινά σημαντικές αναμνήσεις, μιμούμενη τον τρόπο που η άνοια επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες, σημαντικές λεπτομέρειες και ενημερώσεις της κατάστασής τους να εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια τους. Βεβαίως, η πραγματική τους σελίδα παραμένει άθικτη.

Η εφαρμογή δεν διατηρεί τα δεδομένα που υπάρχουν στο πραγματικό χρονολόγιο του χρήστη ή τις πληροφορίες από το Facebook, αλλά τις επικαλύπτει για να δείξει τις επιπτώσεις της άνοιας.

Οι χρήστες μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που πλήττονται από άνοια, εξηγώντας τι επιπτώσεις έχουν τα συμπτώματα που προσομοιώνονται με την εφαρμογή FaceDementia πάνω στους ίδιους ή στους συγγενείς τους.

facedementia

«Η ελκυστικότητα του Facebook έγκειται κυρίως στο ότι μπορεί να συγκεντρώσει τους φίλους και την οικογένειά σας και να τους κρατήσει κοντά με τις μνήμες και τις επαφές να είναι όλες συγκεντρωμένες μέσα σε ένα χώρο. Αναπτύσσει, επίσης, ένα ημερολόγιο της ζωής σας από την στιγμή που ενταχθήκατε σ’ αυτό, τα μέρη που βρισκόσαστε, τα κείμενα, τις σκέψεις και τους στοχασμούς σας, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λειτουργίες του Facebook για να δείξουμε πώς μπορούν αυτές οι σκέψεις και αναμνήσεις να μπερδευτούν, ή ακόμα και να ξεχαστούν εντελώς, όπως ακριβώς το βιώνουν ορισμένοι από τους εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με άνοια. Το “στίγμα” γύρω από την άνοια οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης του προβλήματος από τον πολύ κόσμο κι έτσι η FaceDementia θα είναι πολύτιμη στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνας για το Αλτσχάιμερ, Rebecca Wood.

Προέτρεψε, μάλιστα, τους ανθρώπους να λάβουν μέρος και να μοιραστούν την εφαρμογή με τους φίλους και την οικογένειά τους στο Facebook.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει