Εύκολο μελάνιασμα: Σημάδι γήρανσης ή κάτι άλλο;

Εάν μελανιάζετε εύκολα μπορεί να αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Μάθετε τι ρόλο παίζει η γήρανση και πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μια ακόμα μελανιά. Πώς προκλήθηκε αυτό το σκούρο αντιαισθητικό σημάδι; Δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου. Κι όμως τον τελευταίο καιρό φαίνεται να συμβαίνει ολοένα και συχνότερα. Είναι, άραγε, λόγος ανησυχίας;

Οι μώλωπες είναι κάτι συνηθισμένο όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει. Αν και οι περισσότεροι μώλωπες είναι αβλαβείς και υποχωρούν χωρίς θεραπεία το εύκολο μελάνιασμα μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος.

Για ποιο λόγο οι μώλωπες είναι συχνότεροι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας;

Οι περισσότεροι μώλωπες σχηματίζονται όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σπάνε ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος ή ενός τραυματισμού, συχνότερα στα χέρια ή τα πόδια. Οταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει διαρροή αίματος από τα αγγεία που αρχικά φαίνεται σαν ένα φωτεινό ή σκούρο κόκκινο, μοβ ή μαύρο σημάδι. Τελικά το σώμα απορροφά το αίμα και το σημάδι εξαφανίζεται.

Σε γενικές γραμμές, τα σκληρότερα χτυπήματα προκαλούν μεγαλύτερους μώλωπες. Ωστόσο, αν μελανιάζετε εύκολα από ένα πολύ μικρό χτύπημα -που μπορεί να μη το παρατηρήσετε καν- αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αλλοίωση του χρώματος.

Μερικοί άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες, είναι πιο επιρρεπείς σε μώλωπες. Δεδομένου ότι γερνάτε, διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στον εύκολο μωλωπισμό, όπως:

Γήρανση των τριχοειδών αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου οι ιστοί που υποστηρίζουν αυτά τα αγγεία αποδυναμώνονται και τα τριχοειδή τοιχώματα γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή στη ρήξη.

Αραίωση του δέρματος. Με την ηλικία, το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό και χάνει κάποιες από τις προστατευτικές στρώσεις του λίπους που αποτελεί το «μαξιλάρι» των αιμοφόρων αγγείων, προκειμένου να τα γλιτώνει από τους τραυματισμούς. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Μπορούν τα φάρμακα και τα συμπληρώματα να συμβάλλουν στο εύκολο μωλωπισμό;

Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη ή φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη μπορούν να μειώσουν την πηκτική ικανότητα του αίματος, με αποτέλεσμα η αιμορραγία από τη βλάβη των τριχοειδών να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο, μέχρις ότου σταματήσει. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπει να διαρρεύσει αρκετό αίμα και έτσι να προκληθεί η μελανιά.

Τοπικά και συστηματικά κορτικοστεροειδή που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων όπως αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα μπορεί να κάνουν το δέρμα σας λεπτότερο και επομένως ευκολότερο να μελανιάσει. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής όπως τα ιχθυέλαια και το ginkgo, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο του μωλωπισμού επειδή έχουν επίσης αντιπηκτικά αποτελέσματα.

Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, αν μελανιάζετε εύκολα. Πρώτα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό και να συμμεριστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει τα συμπληρώματα που παίρνετε, ειδικά αν πρόκειται για αντιπηκτικά φάρμακα. Μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα.

Πότε το εύκολο μελάνιασμα συνιστά σοβαρό πρόβλημα;

Το εύκολο μελάνιασμα υποδηλώνει μερικές φορές μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση, όπως πρόβλημα στην πήξη του αίματος ή μια ασθένεια του αίματος.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν:

* Εχετε ασυνήθιστα μεγάλους ή επώδυνους μώλωπες, ειδικά αν σας φαίνεται πως δεν προήλθαν από κάποιο χτύπημα.

* Εχετε μώλωπες και μη φυσιολογική αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα ή τον γαστρεντερικό σωλήνα.

* Οι μώλωπες ξεκίνησαν ξαφνικά, ειδικά όταν αρχίσατε να παίρνετε κάποιο νέο φάρμακο.

* Αναπτύξατε μώλωπες κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, σε συνδυασμό με πυρετό ή σύγχυση.

Τα παραπάνω σημάδια και συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα ή ασυνήθιστη λειτουργία των αιμοπεταλίων -τα συστατικά του  αίματος που βοηθούν την πήξη μετά από έναν τραυματισμό- ή προβλήματα με πρωτεΐνες που βοηθούν την πήξη του αίματος. Για να διαγνώσει την αιτία των μωλωπισμών ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας ή να σας υποβάλλει σε εξετάσεις για να μετρήσει την ικανότητα πήξης του αίματός σας.

Αλλές σοβαρές αιτίες περιλαμβάνουν μώλωπες που προέρχονται από οικογενειακή βία ή κακοποίηση. Τέλος, αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ανεξήγητους μώλωπες, ιδιαίτερα σε μια ασυνήθιστη θέση, όπως γύρω από τα μάτια ή το πρόσωπο, ρωτήστε το σχετικά με την πιθανότητα κακοποίησης.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους μώλωπες;

Για να αποφύγετε τους μικρούς μώλωπες δώστε τέλος στην ακαταστασία του σπιτιού, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανωμαλίες ή πτώσεις. Πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια μπορούν επίσης να προσφέρουν στο δέρμα σας ένα άλφα επίπεδο προστασίας. Περιορίστε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για να αποφύγετε τις επιπτώσεις της γήρανσης και κατ’ επέκταση την αύξηση του κινδύνου μωλωπισμών.

Οταν η μελανιά σχηματιστεί, ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότεροι μώλωπες εξαφανίζονται τελικά μόνοι τους, καθώς το σώμα μας απορροφά το αίμα, με την επούλωση βεβαίως να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο μεγαλώνετε. Εάν η μελανιά είναι πρησμένη θα μπορούσε να βοηθήσει μια κομπρέσα ή αν ανυψώσετε την πληγείσα περιοχή. Οταν το πρήξιμο μειωθεί, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να επιταχύνει την απομάκρυνση του αίματος. Αν το θέαμα της μελανιάς σας ενοχλεί, καλύψτε το με ρούχα ή μακιγιάζ.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να εξαλείψετε εύκολα τους μώλωπες. Ωστόσο, κάνοντας απλά βήματα για να προστατέψετε το δέρμα σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς, μπορείτε σε μεγάλο βαθμό να βοηθηθείτε προς την κατεύθυνση της απαλλαγής από τις μελανιές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει