Φάρμακο αντέστρεψε τη γήρανση σε ζώα

Ενα φάρμακο που μπορεί να αντιστρέψει τις πτυχές της γήρανσης έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα, λένε οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναζωογονήσουν γηραιά ποντίκια, να αποκαταστήσουν την αντοχή τους, το τρίχωμα στο δέρμα τους και κάποιες οργανικές τους λειτουργίες.

Η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, σχεδιάζει να κάνει δοκιμές σε ανθρώπους, ελπίζοντας να βρει θεραπεία για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ενας Βρετανός επιστήμονας σχολιάζοντας την έρευνα είπε πως τα ευρήματα είναι αδύνατον να απορριφθούν, ωστόσο παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα.

Η προσέγγιση λειτουργεί με καθαρισμό των γηρασμένων κυττάρων του οργανισμού, που έχουν σταματήσει τη διαίρεση. Συσσωρεύονται με την ηλικία και παίζουν ρόλο στην επούλωση των πληγών και στη διακοπή ανάπτυξης των όγκων. Αλλά ενώ φαίνεται απλά να βρίσκονται εκεί, τα γηρασμένα κύτταρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται στη γήρανση. Η ομάδα των επιστημόνων δημιούργησε ένα φάρμακο που επιλεκτικά εξολοθρεύει τα γηρασμένα κύτταρα, διαταράσσοντας τη χημική ισορροπία τους.

«Ηταν μια επαναστατική ιδέα, οι άνθρωποι επέμεναν ότι ήμουν τρελός για αυτή την προσπάθεια που επιχείρησα και τους πρώτους τρεις μήνες είχαν δίκιο», είπε στο BBC ο δρ Peter de Keizer.

Στην τέταρτη προσπάθεια, ωστόσο, φάνηκε να λειτουργεί. Τα πειράματα έγιναν σε ηλικιωμένα ποντίκια (η ηλικία τους αντιστοιχούσε στα 90 ανθρώπινα έτη), είτε γενετικά προγραμματισμένα να γερνούν πολύ γρήγορα, είτε ποντίκια που γέρασαν εξαιτίας της χημειοθεραπείας.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell έδειξαν πως η λειτουργία του ήπατος αποκαταστάθηκε πολύ εύκολα, ενώ τα ζώα διπλασίασαν την απόσταση που έτρεχαν στον τροχό, αύξησαν δηλαδή την αντοχή τους.

«Δεν είχαμε σχεδιάσει να εξετάσουμε το τρίχωμά τους, αλλά ήταν κι αυτό εξαιρετικά προφανές για να μας ξεφύγει η βελτίωσή του», είπε ο de Keizer.

mice

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν πολλά «γκρίζα» αποτελέσματα, κάποια πράγματα που φαινόταν πως είχαν βελτιωθεί σε ορισμένα ποντίκια, αλλά όχι σε όλα.

Το φάρμακο δόθηκε τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα πειράματα λαμβάνουν χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρενεργειών, αλλά τα ποντίκια δεν μιλάνε», δήλωσε ο de Keizer. Ωστόσο, θεωρείται πως το φάρμακο θα έχει μικρή ή μηδενική επίδραση στους φυσιολογικούς ιστούς.

Οταν ρωτήθηκε εάν αυτό ήταν ένα φάρμακο για τη γήρανση ο de Keizer δήλωσε πως το ελπίζει, αλλά συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη.

«Οσον αφορά τα πειράματα στα ποντίκια έχουμε λίγο-πολύ τελειώσει. Θα μπορούσαμε να δούμε και συγκεκριμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση, αλλά θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για την κλινική “μετάφραση” των πειραμάτων μας», είπε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο δρ Dusko Ilic, ένας επιστήμονας βλαστικών κυττάρων στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το εύρημα είναι αδύνατο να απορριφθεί. Αλλά μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας, είναι καλύτερα να παραμείνουμε σ’ αυτό».

«Ωστόσο, δεν θα εκπλαγώ αν οι κατασκευαστές προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα και σε λίγα χρόνια δούμε αυτό το πεπτίδιο να πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει