Φάρμακο για την αρθρίτιδα χαρίζει μαλλιά σε φαλακρό (video)

Γιατροί του Πανεπιστημίου του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν αναφέρουν πως αποκατέστησαν με επιτυχία τα μαλλιά στο κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος 25χρονου που η καθολική αλωπεκία τον είχε αφήσει εντελώς άτριχο.

Η καθολική αλωπεκία (alopecia universalis) είναι μια ασυνήθιστη αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια των μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και του σώματος και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία γι’ αυτήν.

Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Γέιλ γράφουν για τη θεραπεία και τα αποτελέσματά της στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology και αναφέρουν ότι είναι η πρώτη επιτυχημένη θεραπεία γι’ αυτή τη σπάνια μορφή γυροειδούς αλωπεκίας (alopecia areata) που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών.

Το «θαύμα» πέτυχε η θεραπεία με ένα φάρμακο που η Αμερικανική Εταιρία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, το tofacitinib, χάρη στο οποίο ο ασθενής ανέκτησε το πλήρες τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες του, αλλά παράλληλα τις τρίχες της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας, σημεία όπου επίσης δεν είχε ίχνος τρίχας όταν αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αυτά που ήλπιζαν οι ερευνητές και αντιπροσωπεύουν ένα «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» σε ό,τι αφορά τη θεραπεία ασθενών με την συγκεκριμένη πάθηση.

«Αναμέναμε την επιτυχή θεραπεία αυτού του ανθρώπου με βάση την τρέχουσα γνώση μας για την ασθένεια και το φάρμακο. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα επαναληφθούν και σε άλλους ασθενείς όπου σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε τη θεραπεία», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Brett A. King, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Καθώς ο ασθενής είχε διαγνωστεί επίσης και με μια άλλη κατάσταση, που ονομάζεται ψωρίαση κατά πλάκας, που προκαλεί φολιδωτές κόκκινες περιοχές στο δέρμα, τα μόνα μαλλιά που είχε πάνω στο σώμα του ήταν στις πλάκες της ψωρίασης στο κεφάλι του.

Ο γιατρός του τον παρέπεμψε στη μονάδα δερματολογίας του Γέιλ για τη θεραπεία της ψωρίασης, ενώ δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία για την καθολική αλωπεκία.

Το tofacitinib είχε ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ανθρώπους για τη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς και σε ποντίκια εργαστηρίου και είχε αποδειχθεί πως μπορούσε να αναστρέψει μια λιγότερο ακραία μορφή της αλωπεκίας που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Ετσι, ήταν λογικό, οι ερευνητές να δοκιμάσουν αν μπορούσε να αντιμετωπίσει εκτός από την ψωρίαση και την καθολική αλωπεκία.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές για τη μακροχρόνια θεραπεία της καθολικής αλωπεκίας. Η καλύτερη διαθέσιμη που μπορούσε να έχει η επιστήμη στη διάθεσή της ήταν αυτή», εξηγεί ο King.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε κατ’ αρχήν στον ασθενή μία δόση 5 mg tofacitinib δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από 2 μήνες η ψωρίασή του άρχισε να βελτιώνεται και εμφανίστηκαν μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής και του προσώπου του για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αύξησαν τη δόση στα 15 mg την ημέρα. Μετά από άλλους 3 μήνες, ο ασθενής είχε ένα πλήρως ανεπτυγμένο τριχωτό της κεφαλής, ενώ είχαν αυξηθεί επίσης τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του, αλλά και τα μαλλιά σε άλλα μέρη του σώματός του όπως οι μασχάλες.

Μετά από 8 μήνες θεραπείας, όλα τα μαλλιά του είχαν ξαναμεγαλώσει, λένε οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι δεν είδαν ανωμαλίες στο εργαστήριο και ο ασθενής δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της θεραπείας παρενέργειες.

Ο King υποστηρίζει πως το φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της αυτοάνοσης νόσου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σταματάει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα θυλάκια της τρίχας και προτείνει να γίνει μια δοκιμή του φαρμάκου σε μορφή κρέμας για την θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει