Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τις γαρίδες

Είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής θαλασσινή επιλογή μετά από τις κονσέρβες τόνου. Οι γαρίδες μπορεί να είναι άγριες, οπότε αλιεύονται στη θάλασσα είτε εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία.

Υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και μεγέθη. Οι μεγαλύτερες προέρχονται συνήθως από θερμότερα νερά, ενώ οι μικρότερες βρίσκονται σε ψυχρά ρεύματα και έχουν την τάση να είναι περισσότερο ζουμερές.

Μια μερίδα βραστές γαρίδες (περίπου 12-13 μεγάλες) περιέχει:

Θερμίδες: 135 kcal

Λιπαρά: 1.9 g

 Υδατάνθρακες: 1,7 g

Πρωτεΐνες: 25,7 g

Φυτικές ίνες: 0 g

Γλυκαιμικός Δείκτης (GI): Χαμηλός

Γαρίδες και χοληστερόλη

Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η ποσότητα κορεσμένων λιπών που περιέχουν οι γαρίδες είναι πολύ χαμηλή. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν στο αίμα την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Οι γαρίδες περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη απ’ ό,τι το κοτόπουλο χωρίς πέτσα (0,2/85gr έναντι 0,9/85gr).

Ομως, συχνά απορρίφθηκαν, λόγω του υψηλού επιπέδου φυσικής χοληστερόλης. Για την ακρίβεια οι γαρίδες πράγματι περιέχουν χοληστερόλη.

Η ποσότητα χοληστερόλης που έχουν οι γαρίδες είναι ελαφρώς αυξημένη, καθώς τα 85 γραμμάρια περιέχουν 166 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και οι διεθνείς διαιτητικές οδηγίες συνιστούν η καθημερινή μας διατροφή να μην ξεπερνά τα 200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Επομένως, μπορούμε να φάμε (και να ευχαριστηθούμε) τις γαρίδες μας, περιστασιακά, αρκεί να το κάνουμε με μέτρο. Το μέτρο άλλωστε είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε σωστή διατροφή.

Επιπλέον, είναι τόσα πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση της γαρίδας που αξίζει τον κόπο να την απολαύσουμε ακόμα κι αν «τσιμπάει» λίγο η χοληστερόλη. Οι γαρίδες είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν το μυαλό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει μεγάλο ρόλο στα αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματος, ενώ επίσης κλείνει τα μονοπάτια που οδηγούν στον καρκίνο. Το σελήνιο, έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA των κατεστραμμένων κυττάρων.

Εξάλλου, οι γαρίδες είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.

Οπως συμβαίνει με όλα τα θαλασσινά, οι φρέσκιες γαρίδες είναι εξαιρετικά εύθραυστες και θα πρέπει να καταναλωθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χρόνο της αγοράς τους. Αγοράστε γαρίδες από καθιερωμένα καταστήματα που έχουν καλή φήμη όσον αφορά τα θαλασσινά τους προϊόντα. Οι νωπές γαρίδες πρέπει να μυρίζουν σαν το θαλασσινό νερό και όχι σαν αμμωνία. Το σώμα τους θα πρέπει να είναι σταθερά στερεωμένο στο κέλυφος και να μην είναι πολτώδες.

Αν πρέπει να αποθηκεύσετε γαρίδες στο ψυγείο, τυλίξτε τες σε ένα δοχείο με πάγο και νερό βάλτε τες στην πιο βαθιά και χαμηλή γωνιά του ψυγείου και καταναλώστε τες μέσα σε ένα 24ωρο. Οι κατεψυγμένες γαρίδες διαρκούν περισσότερο, αλλά θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε λίγους μήνες. Τα μαγειρεμένα υπόλοιπα γαρίδας μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου, αλλά πρέπει θα καταναλωθούν οπωσδήποτε μέσα σε 2 ημέρες. Φυσικά, η διατήρησή τους εκτός ψυγείου ισχύει μόνο για τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού στην Ελλάδα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό.

Τρόποι για να συμπεριλάβετε περισσότερες γαρίδες στη διατροφή σας

* Προσθέστε λίγες μαγειρεμένες γαρίδες στην ομελέτα, τις σαλάτες, την πίτσα ή τη σούπα

* Χρησιμοποιήστε βραστές γαρίδες στη θέση του τόνου σε ένα κρύο σάντουιτς, ή τυλίξτε γαρίδες σε ένα μαρούλι σε ρολό

* Φτιάξτε ένα νόστιμο πικάντικο κάρι και τοποθετήστε τις γαρίδες πάνω στο ρύζι

* Φτιάξτε μια ποικιλία θαλασσινών και τοποθετήστε στην κορυφή τους βραστές γαρίδες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει