Για πόσο καιρό μετά τη λήξη του είναι ασφαλές να πιει κανείς γάλα;

Το ιδανικό είναι να πίνει κανείς το γάλα μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του. Ωστόσο, ανάλογα με την πηγή απ’ όπου προέρχεται είναι ασφαλές έως και μία εβδομάδα μετά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν κατά πόσον ή όχι το γάλα χαλάει πριν από αυτή την ώρα. Ένα γάλα σε χάρτινη συσκευασία που θα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου θα χαλάσει πιο γρήγορα και πολλές φορές ακόμα και στο ψυγείο αν η ψύξη δεν είναι αρκετά κρύα μπορεί να επιτρέψει στα βακτηρίδια να δράσουν πιο γρήγορα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το «τεστ όσφρησης», προκειμένου να σιγουρευτούν πως το γάλα δεν έχει χαλάσει, ωστόσο θα πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του ότι δεν δημιουργούν όλα τα βακτήρια του γάλακτος οσμή, οπότε ούτε αυτή η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Αυτό σημαίνει ότι το τεστ όσφρησης μπορεί να δείχνει πως το γάλα είναι εντάξει, ωστόσο κάποιος που θα το πιει να αρρωστήσει λίγες ημέρες μετά.

Το να πιει ένας ενήλικας (γιατί τα μωρά είναι άλλη περίπτωση) χαλασμένο γάλα, σπάνια θα του προκαλέσει σημαντική ζημιά ή θάνατο, ωστόσο μπορεί συχνά να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει