Επηρεάζει η κακή ποιότητα ύπνου τους διαβητικούς;

Oι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 γνωρίζουν ότι ορισμένες καθημερινές επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της νόσου.

Τι γίνεται, όμως, με τον καλό ύπνο;

Οι ειδικοί διαβητολόγοι υποστηρίζουν πως ένας ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου απαραίτητος και πως ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά πολλά θέματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ενωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων, στο περιοδικό Endocrine Practice.

Ο κακός ύπνος είναι πολύ συχνός με τον διαβήτη τύπου 2 και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της πάθησης.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τον διαβήτη τύπου 2

Τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντικές, όταν πρόκειται για διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, όπως:

• Σάκχαρο αίματος (γλυκόζη)

• Πίεση αίματος

• Επίπεδα χοληστερόλης

• Αντίσταση στην ινσουλίνη

• Φλεγμονή

• Επίπεδα ενέργειας

• Συνολική ευημερία

Η στέρηση του ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Και τα άτομα με προβλήματα ύπνου -δυσκολία να κοιμηθεί ή να κοιμάται κάποιος λιγότερες από 5-6 ώρες ή περισσότερες από 9 ώρες- είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ο κακός ύπνος συνδέεται επίσης με την εμφάνιση ή την επιδείνωση των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο περιοδικό Journal of Sleep Research, όπου βρέθηκαν παραλληλίες μεταξύ των διαταραχών στον ύπνο και του φυσικού ρολογιού του σώματος (κιρκαδικός ρυθμός) σε ό,τι αφορά τις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.

Το μεγαλύτερο σωματικό βάρος, η χοληστερόλη, η χρήση ινσουλίνης, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και η νευρική βλάβη (νευροπάθεια) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις -συνηθέστερες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2- συσχετίστηκαν με τις διαταραχές στον ύπνο.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε;

Παρόλο που οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον διαβήτη τύπου 2, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να συνδέεται επίσης με προβλήματα ύπνου ή άλλες καταστάσεις υγείας.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care τον Μάρτιο του 2015, τόσο η βραχεία όσο και η μακρά διάρκεια του ύπνου βρέθηκαν να σχετίζονται με ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν μια διαταραχή του ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου, κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Η Αμερικανική Ενωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων υποστηρίζει πως οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου -οι πιθανότητες ενός ατόμου να έχει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο- μειώνονται με 6 έως 9 ώρες νυχτερινού ύπνου. Σύμφωνα με μετρήσεις, ο χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 εμφανίζεται όταν ένα άτομο κοιμάται 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες ή περισσότερες από 7-8 ώρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ήταν πιο πιθανό να έχουν μειωμένη ικανότητα να επεξεργάζονται τη ζάχαρη στον οργανισμό τους, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7 ώρες.

Διαβήτης τύπου 2 και άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου -ο πιο συνηθισμένος τύπος άπνοιας κατά τον ύπνο- είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξαναρχίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώσουν και μπλοκάρουν τον αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να ξυπνήσει ένα άτομο εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα, συχνά χωρίς το ίδιο να το γνωρίζει.

Αυτού του είδους η άπνοια είναι πιο συνηθισμένη σε άνδρες, σε ηλικιωμένους και σε παχύσαρκα άτομα.

Ομως, είναι επίσης πολύ συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είτε είναι παχύσαρκα, είτε όχι. Τα 2/3 των ανθρώπων άνω των 65 ετών που έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης άπνοια ύπνου.

Τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν:

• Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

• Ισχυρό ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου

• Ξαφνικό ξύπνημα με μια αίσθηση πνιγμού

• Επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που τα παρατηρούν οι άλλοι

• Ξηρό στόμα ή πονόλαιμος μετά τον ύπνο

• Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Είναι σημαντικό για τα άτομα με τέτοιες ενδείξεις να δουν έναν γιατρό ειδικευμένο στον ύπνο για αξιολόγηση και θεραπεία (εάν είναι απαραίτητη η θεραπεία). Αν νομίζετε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να φροντίζουν για την καλή ποιότητα ύπνου, ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης της κατάστασής τους.

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα:

Βάλτε ένα πρόγραμμα ύπνου. Το να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αναπτύξει έναν υγιή κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Προετοιμάστε το χώρο του ύπνου σας. Κάντε το υπνοδωμάτιο σας δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο και άνετο για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά. Μην εργάζεστε, τρώτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση στο κρεβάτι. Αφήστε όλες τις συσκευές και τις οθόνες έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Ετοιμαστείτε να κοιμηθείτε. Ακολουθήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα για να διευκολύνετε τη μετάβαση στον ύπνο. Κάνετε τα πράγματα που σας βοηθούν και σας ηρεμούν πριν από τον ύπνο, όπως να ακούτε ήρεμη μουσική ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη. Αυτές οι ουσίες είναι διεγερτικές και πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά το βράδυ.

Προγραμματίστε το δείπνο σας. Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι με άδειο ή γεμάτο στομάχι. Φάτε το δείπνο σας αρκετά νωρίς για να είστε άνετοι και έτοιμοι να κοιμηθείτε, χωρίς να πεινάτε ή να έχετε δυσπεψία, ή να τρέχετε συνέχεια στο μπάνιο, γιατί όλα αυτά μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Ασκηθείτε νωρίς. Oταν θέλετε να έχετε καλή ποιότητα βραδινού ύπνου, τότε ο χρόνος άσκησης θα πρέπει να είναι το πρωί ή πριν από το δείπνο. Η σωματική δραστηριότητα προάγει τον καλό ύπνο, αλλά η τόνωση της δραστηριότητας λίγο πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να σας κρατήσει ξύπνιους.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Αν έχετε δοκιμάσει πολυάριθμες τακτικές του τρόπου ζωής και ακόμα δεν μπορείτε να έχετε καλό ύπνο, μιλήστε στο γιατρό σας για να δοκιμάσετε μια βοήθεια σχετική με τον ύπνο. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για ύπνο είναι διαθέσιμα, αλλά μην ξεκινάτε να παίρνετε κάτι χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού σας.

Πώς θα ξέρετε τελικά αν έχετε καλό ύπνο; Είναι πολύ απλό. Αν όταν ξυπνάτε το πρωί αισθάνεστε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, έτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας, τότε είχατε έναν καλό, ποιοτικό ύπνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει