Γιατί μερικοί άνθρωποι «ακούνε» το χρώμα, τη γεύση και τους ήχους

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας έριξαν νέο φως στην συναισθησία, μια νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων, όπου ένας άνθρωπος «ακούει» χρώματα και οσμές ή «μυρίζει» ήχους.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Stephanie Goodhew, από το Τμήμα Ψυχολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, είπε πως η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με συναισθησία έχουν πολύ ισχυρότερους συνειρμούς μεταξύ των σχετικών εννοιών.

«Για τα άτομα αυτά λέξεις όπως “γιατρός” και “νοσοκόμα” είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, ενώ οι λέξεις “γιατρός” και “τραπέζι” είναι άσχετες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είναι για τους ανθρώπους που δεν έχουν την συγκεκριμένη πάθηση», τόνισε.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστήρια της συναισθησίας, τα οποία όπως είπε η δρ Goodhew επηρεάζουν περίπου ένα σε κάθε 100 άτομα.

Η δρ Goodhew δήλωσε ότι τα άτομα με συναισθησία έχουν ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, ιδιαίτερα ανάμεσα σε αυτά που θεωρούμε τμήμα γλώσσας του εγκεφάλου και τμήμα χρώματος του εγκεφάλου. Οι εν λόγω συνδέσεις οδηγούν σε ενεργοποίηση όταν ένα ερέθισμα σε ένα μέρος του εγκεφάλου προκαλεί δραστηριότητα σε ένα άλλο.

«Για τα άτομα που “ακούνε” σχήματα, ένα τρίγωνο θα μπορούσε να προκαλέσει μια εμπειρία ήχου ή χρώματος, ή θα μπορούσαν να έχουν μια συγκεκριμένη γεύση όταν ακούνε έναν συγκεκριμένο ήχο. Ενα άτομο ανέφερε ότι οι μυρωδιές έχουν ορισμένα σχήματα. Για παράδειγμα, η μυρωδιά του φρέσκου αέρα είναι ορθογώνια, ο καφές είναι ένα σχήμα σύννεφου ή οι άνθρωποι μυρίζουν στρογγυλοί ή τετράγωνοι», τόνισε.

Η έρευνα επικεντρώνεται στη μέτρηση του βαθμού στον οποίο οι άνθρωποι με συναισθησία βρίσκουν νοήματα ανάμεσα στις λέξεις.

«Ξεκινώντας την έρευνα θεωρούσαμε ότι τα άτομα με συναισθησία μπορεί να έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο στιλ σκέψης που δεν δίνει έμφαση στο εννοιολογικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ερεθισμάτων, δεδομένου ότι έχουν πολύ άκαμπτες σκέψεις για τις αισθητικές εμπειρίες. Όμως, βρήκαμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Comments are closed.