Γιατί μπορεί να τρέχουν σάλια από το στόμα της γάτας;

Στις περισσότερες γάτες δεν τρέχουν σάλια εκτός αν υπάρχει κάποια ιατρική ή ψυχολογική αιτία για κάτι τέτοιο. Σε μερικές γάτες, ωστόσο, τρέχουν τα σάλια ως απόκριση στο χάιδεμα ή άλλη θετική διέγερση.

Εάν έχετε κάποια από αυτές τις γάτες που τους τρέχουν σάλια από την ευτυχία και το γουργούρισμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ακόμα κι αν είχατε και στο παρελθόν γάτες που δεν είχαν ανάλογη συμπεριφορά. Αν αποκλειστούν τυχόν ιατρικά θέματα, το να τρέχουν σάλια από τη γάτα σας δεν θα πρέπει να προκαλέσει κανένα συναγερμό.

Ευτυχία

Ένα συχνό σημάδι ότι η γάτα σας είναι ένα χαρούμενο πλάσμα είναι αν τρέχουν τα σάλια της όταν είναι ευτυχισμένη. Αν της τρέχουν τα σάλια ενώ γουργουρίζει, τη χαϊδεύετε στην πλάτη ή τρίβει το κεφάλι της σε μια επιφάνεια παιχνιδιάρικα, να ξέρετε ότι αισθάνεται καλά και είναι ευτυχισμένη. Σ’ αυτή την περίπτωση τα σάλια δεν είναι λόγος ανησυχίας ή πόνου. Απλά οι μύες της έχουν χαλαρώσει σε σημείο που το στόμα της μένει ανοιχτό και αυτό επιτρέπει στα σάλια να χύνονται έξω.

Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο οι γάτες χαλαρώνουν τόσο πολύ ώστε να τους τρέχουν τα σάλια, όπως ακριβώς δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο κάποιες τρίβουν το κεφάλι τους στο πόδι σας ή σε κάποια επιφάνεια ή γιατί άλλες το παρακάνουν στο «ζύμωμα». Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν μια ευτυχισμένη γάτα που ζει καλά και έχει προσαρμοστεί στο σπίτι και τον ιδιοκτήτη της. Η σιελόρροια σ’ αυτή την περίπτωση είναι μια αβλαβής συμπεριφορά που δεν θα πρέπει να σας προκαλεί την παραμικρή ανησυχία.

Ανησυχία και άγχος

Σε αντίθεση με τα σκυλιά που τους τρέχουν τα σάλια εν αναμονή ενός καλού γεύματος, η γάτα είναι πιο πιθανό να γλείφεται ή να τρίβεται στα πόδια σας εν αναμονή του φαγητού.

Όταν στις γάτες τρέχουν τα σάλια και δεν είναι λόγω ευτυχίας ή γουργουρίσματος, τότε συνήθως είναι από κάτι δυσάρεστο. Σε μερικές γάτες τρέχουν τα σάλια όταν ξέρουν ότι πρόκειται να τους δώσετε ένα φάρμακο με άσχημη γεύση (ή φάρμακο γενικά…) ή όταν είναι να τις πάτε στον κτηνίατρο.

Πρόβλημα υγείας

Εάν τα σάλια της γάτας σας δεν τρέχουν από ευτυχία ή ανησυχία, τότε μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι τόσο απλό όσο είναι ένας πονόδοντος ή μια ασθένεια των ούλων θα μπορούσε να κάνει τα σάλια της γάτας σας να τρέχουν. Η σιελόρροια θα μπορούσε επίσης να σημαίνει πως η γάτα σας έχει δυσκολία στην κατάποση λόγω ξένων σωμάτων στο στόμα ή στο λαιμό της.

Τα σάλια μπορεί επίσης να τρέχουν λόγω ναυτίας, που μπορεί να είναι ένδειξη ότι η γάτα έχει καταπιεί κάτι τοξικό ή δηλητηριώδες. Επειδή πολλές συνηθισμένες ανθρώπινες τροφές που υπάρχουν στις κουζίνες είναι βλαβερές για τις γάτες, θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στο γιατρό αν δεν το συνηθίζει να της τρέχουν τα σάλια και αυτό συμβεί ξαφνικά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δει τη γάτα ο κτηνίατρος, αν εμφανίσει και άλλα συμπτώματα όπως το να της τρέχουν τα μάτια, γιατί τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι νεαρές γάτες που χάνουν το συντονισμό τους και φαίνονται απαθείς, ενώ παράλληλα τους τρέχουν τα σάλια, μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα στο ήπαρ, μία κατάσταση στην οποία μπορεί τα αιμοφόρα αγγεία να παρακάμπτουν το συκώτι και να επιτρέπουν στις τοξίνες να συσσωρεύονται στο αίμα της γάτας.

Τέλος, αν σε μια γάτα τρέχουν σάλια και παράλληλα είναι σε άγρια κατάσταση, μπορεί να έχει λύσσα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερα να καλέσετε έναν εμπειρογνώμονα για να χειριστεί τη γάτα, αντί να προσπαθήσετε εσείς να την πιάσετε και να την πάτε στον γιατρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει