Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Λέγεται πως οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό; Φαίνεται πως ναι. Οι γυναίκες στις βιομηχανικές χώρες ζουν 5-10 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Time το 85% των ανθρώπων που είναι πάνω από 100 χρόνων είναι γυναίκες.

Ο ερευνητής Tom Perls του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, εξειδικευμένος σε θέματα αιωνόβιων, αποδίδει το γεγονός στην καθυστέρηση με την οποία «χτυπούν» τις γυναίκες οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα προβλήματα αυτά συνήθως εμφανίζονται νωρίτερα στη ζωή των ανδρών. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ζουν περισσότερο και δεν έχει να κάνει μόνο με τη γενετική.

Ενας άλλος λόγος μπορεί να είναι το ότι οι γυναίκες έχουν πιο υγιείς συνήθειες από τους άνδρες. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη θνησιμότητα των ανδρών, καθώς σταθερά από το 1900 μέχρι σήμερα οι άνδρες εξακολουθούν για παράδειγμα να καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Philip Cohen, καθηγητή της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο. Η έρευνά του, το 2012, είχε δείξει ότι πάνω από το 80% των Αμερικανών που γεννήθηκαν το 1901 κάπνιζαν στη δεκαετία του ’30, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά των γυναικών της νέας γενιάς που είναι καπνίστριες δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το 55%.

Η δική του έρευνα έρχεται, βέβαια, σε αντίθεση με τα επιχειρήματα του Perls που πιστεύει ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «καταιγίδα τεστοστερόνης» που περιλαμβάνει την αύξηση των ορμονών στους άνδρες στα τέλη της εφηβείας τους και στις αρχές της ενήλικης ζωής τους.

«Τα επίπεδα της ορμόνης είναι αρκετά υψηλά και ευμετάβλητα και μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες συμπεριφορές μεταξύ των ανδρών. Δεν φορούν ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο, πίνουν πολύ αλκοόλ, καπνίζουν πολύ και μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικοί με όπλα, μαχαίρια, γενικότερα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ είναι επιρρεπείς και στους καβγάδες κ.ο.κ. Αυτές οι συμπεριφορές τους οδηγούν σε υψηλότερο ποσοστό θανάτου», λέει χαρακτηριστικά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται καν να πιστεύουν στην θεωρία της βιολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων. Μόνο το 14%-16% αποδίδεται σε γενετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις διαφορές των δύο φύλων.

Επομένως, ποιο είναι το συμπέρασμα; Η απλή απάντηση είναι πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους, λαμβάνοντας έτσι προληπτικά μέτρα για την βελτίωση της υγείας τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ανεξάρτητα από φύλο ή ηλικία, το ζητούμενο για όλους είναι να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και με άσκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει