Γνωρίζετε ποια είναι η ηλικία της φυσικής σας κατάστασης;

Η προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει κάποιος την αερόβια γυμναστική κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Συνήθως απαιτεί την πρόσβαση σε κάποιο εργαστήριο άσκησης – φυσιολογίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τροντχάιμ, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που αξιολογεί την αερόβια γυμναστική και την εκτίμηση της «ηλικίας της φυσικής κατάστασης» ή πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σας σε σχέση με το πόσο καλά θα έπρεπε να λειτουργεί, με βάση την ηλικία σας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περίπου 5.000 Νορβηγούς μεταξύ των ηλικιών 20 και 90 ετών, χρησιμοποιώντας κινητά εργαστήρια. Μέτρησαν 12 παράγοντες, όπως το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος, η καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας, η «καλή» χοληστερόλη και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης. Επίσης, ο καθένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσε ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής του.

Τέλος, ο κάθε εθελοντής έτρεξε σε σημείο εξάντλησης σε έναν διάδρομο για να εντοπίσει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max) ή το πόσο καλά το σώμα του παρέχει οξυγόνο στα κύτταρά του. Η πρόσληψη οξυγόνου έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι έχει στενή σύνδεση με σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής, ακόμα και μεταξύ ατόμων μεγάλης ηλικίας ή υπέρβαρα. Με άλλα λόγια η VO2 max μπορεί να δείξει την ηλικία της φυσικής κατάστασης.

Για να καταλάβουν πώς ακριβώς μπορεί να εκτιμηθεί η πρόσληψη οξυγόνου χωρίς το διάδρομο, οι επιστήμονες «χτένισαν» τα αποτελέσματα για να καθορίσουν ποια από τα σημεία των δεδομένων ήταν πιο χρήσιμα. Διαπίστωσαν πως βάζοντας μόλις πέντε από τις 12 μετρήσεις (περίμετρος της μέσης, καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας, συχνότητα και ένταση της άσκησης, φύλο, ηλικία) σε έναν αλγόριθμο τους επέτρεπε να προβλέψουν τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) ενός ατόμου με αξιοσημείωτη ακρίβεια, όπως ανέφεραν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να μετρήσουν την τυπική επιθυμητή πρόσληψη οξυγόνου για ένα υγιές άτομο σε κάθε ηλικία ανάμεσα στα 20 και τα 90 δημιουργώντας ειδικές παραμέτρους για την ηλικία της φυσικής κατάστασης. Η ιδέα ήταν αρκετά απλή.

«Αν ένας 70χρονος άνδρας ή γυναίκα έχει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ενός 20χρονου, τότε η ηλικία της φυσικής τους κατάστασης είναι τα 20 χρόνια. Και ανακαλύψαμε έναν τέτοιο ακριβώς συνδυασμό κατά την έρευνά μας», τόνισε ο Ulrik Wisløff, ο διευθυντής του Κέντρου Άσκησης στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συντάκτης της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που επιτρέπει στους ανθρώπους να καθορίσουν την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου τους χωρίς τη μετάβαση σε εργαστήριο. Για να γίνει αυτή η μέτρηση θα χρειαστούν η περίμετρος της μέσης και η καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας. Για να το καθορίσετε αυτό θα πρέπει να καθίσετε ήσυχα για 10 λεπτά και να ελέγξετε το σφυγμό σας. Μετρήστε για 30 δευτερόλεπτα, διπλασιάστε τον αριθμό και έχετε την καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας. Συνδυάστε αυτούς τους αριθμούς με την ηλικία, το φύλο, τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης στην αριθμομηχανή και θα μάθετε την ηλικία της φυσικής σας κατάστασης.

Τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι απογοητευτικά. Ενας 50χρονος για παράδειγμα που πραγματοποιεί μέτρια άσκηση μερικές φορές την εβδομάδα με 92 πόντους περίμετρο μέσης και καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας στο 75 (αριθμοί διόλου ασυνήθιστοι για υγιείς μεσήλικες άνδρες) θα έχει μια ηλικία φυσικής κατάστασης γύρω στο 59. Ευτυχώς τα χρόνια χωρίς γυμναστήριο, σε αντίθεση με την ηλικία μπορούν να διαγραφούν.

«Ασκηθείτε πιο συχνά ή πιο έντονα. Στη συνέχεια συνδέστε ξανά τους αριθμούς σας και αγαλλιάστε καθώς θα βλέπετε να μειώνεται η ηλικία της φυσικής σας κατάστασης. Μια νεανική ηλικία φυσικής κατάστασης είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της τρέχουσας και της μελλοντικής σας υγείας», λέει ο Δρ Wisløff.

Για να βρείτε ποια είναι η ηλικία της δικής σας φυσικής κατάστασης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του νορβηγικού πανεπιστημίου και κάντε το τεστ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει