Η Γουινέα απαγόρευσε την κατανάλωση νυχτερίδας για να περιορίσει τον ιό Εμπολα

Η Γουινέα έχει απαγορεύσει την πώληση και την κατανάλωση των νυχτερίδων, που αποτελούν μια τοπική λιχουδιά, για την πρόληψη της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Οι νυχτερίδες φαίνεται πως είναι οι «κύριοι παράγοντες» της επιδημίας Εμπολα στη νότια πλευρά της χώρας, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Στους 62 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ιό στη Γουινέα, ενώ ύποπτα κρούσματα υπάρχουν τώρα σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται από τη στενή επαφή και δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο. Σκοτώνει μεταξύ του 25%-90% των θυμάτων, ανάλογα με το στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, διάρροια και εμετό.

map
Τα ύποπτα κρούσματα σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία αφορούν άτομα που ζουν στα σύνορα ή άτομα που ταξίδεψαν στη Γουινέα

Είναι η πρώτη φορά που ο ιός Εμπολα έπληξε τη Γουινέα, καθώς οι πρόσφατες επιδημίες του Εμπολα είχαν συμβεί χιλιάδες μίλια μακριά, στην Ουγκάντα ​​και στο Κονγκό.

Ο υπουργός Υγείας Rene Lamah ανακοίνωσε την απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης νυχτερίδων κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στα νότια της χώρας, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας.

Οι άνθρωποι που τρώνε τις νυχτερίδες, συνήθως τις βράζουν σε μια πικάντικη σούπα με πολύ πιπέρι, η οποία πωλείται στα καταστήματα του χωριού, όπου οι άνθρωποι μαζεύονται και πίνουν αλκοόλ.

Αλλοι τρόποι παρασκευής των νυχτερίδων περιλαμβάνει την ξήρανσή τους πάνω από τη φωτιά.

Ορισμένα είδη τους που βρέθηκαν στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, πιστεύεται ότι είναι η «φυσική δεξαμενή» του ιού Εμπολα, παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

guinea
Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Εμπολα, γι’ αυτό πρέπει να παίρνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις

Οι αξιωματούχοι της Υγείας ανέφεραν κι άλλους θανάτους την Τρίτη (25/3) που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών από τον ιό Εμπολα από τους 59 στους 62.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχουν δημιουργήσει δύο χώρους καραντίνας στη Νότια Γουινέα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση του ιού.

Οι υγειονομικές αρχές λαμβάνουν βοήθεια από τον ΠΟΥ, ενώ τα μηνύματα που μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση προσπαθούν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό.

Aπό την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε διερευνά δύο ύποπτα κρούσματα του ιού. ebola

«Δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Εμπολα στη χώρα μας. Αυτό που έχουμε είναι ύποπτες περιπτώσεις που οι ομάδες υγείας ερευνούν λαμβάνοντας δείγματα από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μ’ αυτούς που υπάρχει πιθανότητα να έχουν τον ιό», τόνισε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος Brima Kargbo.

Σύμφωνα με τον Kargbo, ένα ύποπτο κρούσμα αφορούσε ένα 14χρονο αγόρι που ήταν θαμμένο σε ένα χωριό της Σιέρα Λεόνε, το οποίο προφανώς πέθανε κατά μήκος των συνόρων στη Γουινέα πριν από δύο εβδομάδες.

Η άλλη ασθενής ήταν ακόμα ζωντανή στα βόρεια σύνορα, στην περιοχή της Κάμπια.

Πέντε άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβερία, μετά τη διέλευσή τους από τη Νότια Γουινέα, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας, Walter Gwenigale, χωρίς όμως να είναι σαφές κατά πόσο πέθαναν από τον ιό Εμπολα.

Τα κρούσματα του Εμπολα συμβαίνουν κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει