Χαμηλής δόσης «χάπι» συνδέεται με πόνο κατά τη διάρκεια του οργασμού

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά με χαμηλότερα ποσά των οιστρογόνων απ’ αυτά που συνταγογραφούν οι γιατροί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιο πυελικό άλγος και πόνο στη διάρκεια του οργασμού.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα, στη διάρκεια της οποίας παρακολουθήθηκαν περίπου 1.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έπαιρναν χαμηλότερη δόση αντισυλληπτικών από το στόμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πυελικό πόνο από εκείνες που έπαιρναν την κανονική δόση με τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

«Στη διάρκεια της πρακτικής μας έχουμε δει πολλά απ’ αυτά τα συμβάντα ανεπίσημα», λέει η Δρ Νίριτ Ρόζενμπλουμ, επίκουρη καθηγήτρια Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone της Νέας Υόρκης.

Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα, προχώρησε σε σύγκριση των συμπτωμάτων πόνου των γυναικών που έπαιρναν χαμηλή δόση αντισυλληπτικών με εκείνες που δεν έπαιρναν καθόλου χάπια ή με εκείνες που έπαιρναν τις κανονικές δόσεις. Για τη μελέτη της ορίστηκαν ως χαμηλής δόσης αντισυλληπτικά χάπια εκείνα που περιέχουν λιγότερα από 20 μικρογραμμάρια (mcg) συνθετικού οιστρογόνου. Αυτά που έχουν 20 mcg ή περισσότερο είναι «πρότυπα» ή κανονικές δόσεις. Οταν η φυσική παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να βιώνουν πυελικό πόνο, όπως ανέφερε η Ρόζενμπλουμ.

Για να διαπιστώσει αν τα αντισυλληπτικά με χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να μιμούνται αυτές τις επιδράσεις, αξιολόγησε τις απαντήσεις από μια έρευνα που έγινε σε απευθείας σύνδεση στο Ιντερνετ μεταξύ 932 γυναικών ηλικίας από 18 έως 39 ετών. Οι γυναίκες με ιστορικό πυελικού πόνου, κατάσταση επώδυνης πυελικής ενδομητρίωσης και αυτές που βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Οι γυναίκες ανέφεραν εάν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια ή όχι και αν ναι, πόση ήταν η δόση. Από τις 327 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια περίπου οι μισές έπαιρναν χαμηλές δόσεις, ενώ άλλες 605 δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά. Οι γυναίκες απάντησαν στις ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο και διαπιστώθηκε ότι 27% από εκείνες που έπαιρναν χαμηλή δόση είχαν πυελικό πόνο ή συμπτώματα που αναφέρονται στον χρόνιο πυελικό πόνο, συγκριτικά με το 17,5% που δεν έπαιρναν το χάπι. Εκείνες που έπαιρναν την κανονική δόση αντισυλληπτικών χαπιών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πυελικό πόνο συνολικά, συγκριτικά με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν καν αντισυλληπτικό χάπι.

Οι γυναίκες που έπαιρναν χαμηλής δόσης χάπι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια του οργασμού ή μετά απ’ αυτόν, σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν χάπι (αναλογία 25% έναντι 12%). Εκείνες που έπαιρναν κανονική δόση αντισυλληπτικών χαπιών δεν ανέφεραν καμία διαφορά στον πόνο κατά τη σεξουαλική κορύφωση σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν καθόλου χάπι.

Ο Δρ Κρίστοφερ Πέιν, καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και διευθυντής του τμήματος γυναικείας ουρολογίας, είπε ότι η πληροφορία αυτή μπορεί να αποβεί χρήσιμη, συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν ξέρει αν μπορούν απ’ αυτόν να εξαχθούν συνολικά συμπεράσματα.

«Μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών δόσεων αντισυλληπτικών χαπιών και τον πυελικό πόνο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει υποχρεωτικά σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι πρέπει να έρχονται υπόψιν μας όλες αυτές οι γνώσεις. Οτι τα χαμηλότερα ποσά οιστρογόνων συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με τον πυελικό πόνο, είναι εύλογο. Εχουμε παρατηρήσει πως κάποιες γυναίκες που έχουν πόνο στην ουροδόχο κύστη, υποστηρίζουν ότι έχουν έξαρση του πόνου στην προεμμηνορροϊκή περίοδο, που είναι αυτή με τα χαμηλότερα οιστρογόνα στο σύνολο του έμμηνου κύκλου, ωστόσο ορισμένες γυναίκες αναφέρουν πόνο και σε άλλα σημεία του κύκλου. Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να γνωρίζουν αν μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ του επιπέδου των ορμονών μιας γυναίκας και της ορμονοθεραπείας», επισημαίνει.

Ωστόσο, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί στον πόνο που παρακολουθούν μια άλλη ομάδα γυναικών με προβλήματα πόνων, αναφέρουν πως πολλές γυναίκες που παίρνουν χαμηλή δόση χαπιών μπορεί να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Οι γυναίκες με χαμηλή δόση χαπιών που έχουν βιώσει την εμπειρία του πόνου μπορούν να ζητήσουν από τον γιατρό τους να αλλάξουν αντισυλληπτικό ή να αυξήσουν τη δόση τους, σύμφωνα με την Ρόζενμπλουμ. Ωστόσο, οι υψηλότερες δόσεις χαπιών συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οι θρόμβοι του αίματος και τα εγκεφαλικά επεισόδια, οπότε οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με τον γιατρό τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει