Η αναβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος «θωρακίζει» κατά του HIV

Μια γονιδιακή θεραπεία για την αναβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος 12 ασθενών με HIV βοήθησε στην προστασία τους από την επίθεση του ιού, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Η θεραπεία αυτή αυξάνει την προοπτική των ασθενών για τον έλεγχο της μόλυνσής τους, χωρίς να χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν καθημερινή θεραπευτική αγωγή.

Με τη νέα θεραπεία λαμβάνονται από το σώμα των ασθενών λευκά αιμοσφαίρια που έχουν αντοχή στον ιό HIV και στη συνέχεια εγχέονται και πάλι μέσα στον οργανισμό.

Η μικρή αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine και η νέα τεχνική υποδείχτηκε ως ασφαλής.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μια πολύ σπάνια μετάλλαξη που τους προστατεύει από τον ιό HIV. Αλλάζει την δομή των Τ-κυττάρων τους, ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε ο ιός να μην μπορεί να εισέλθει και να πολλαπλασιαστεί.

Το πρώτο άτομο που επανήλθε από τον ιό HIV, ήταν ο Timothy Ray Brown, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα καθαρίστηκε στη διάρκεια θεραπείας της λευχαιμίας και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν ασθενή με τη μετάλλαξη.

Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προσαρμόζουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να τους δώσει την ίδια άμυνα.

Εκατομμύρια Τ-κύτταρα λαμβάνονται από το αίμα και καλλιεργούνται στο εργαστήριο, μέχρις ότου οι γιατροί να έχουν δισεκατομμύρια απ’ αυτά για να δουλέψουν μαζί τους.

Η ομάδα των ερευνητών άλλαξε το DNA μέσα στα Τ-κύτταρα για να τους δώσει την μεταλλαξιακή θωράκιση που είναι γνωστή ως CCR5-delta-32.

Περίπου 10 δισεκατομμύρια κύτταρα στη συνέχεια εγχέονται πάλι με ένεση, αν και μόνο περίπου το 20% απ’ αυτά είχαν τροποποιηθεί με επιτυχία. Οταν οι ασθενείς αφέθηκαν χωρίς φάρμακα για τέσσερις εβδομάδες, ο αριθμός των απροστάτευτων Τ-κυττάρων στο σώμα τους έπεσε δραματικά, ενώ τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα φάνηκε πως προστατεύονται και θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα στο αίμα, αρκετούς μήνες αργότερα.

Θεραπεία υποκατάστασης;

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να ελέγξει μόνο την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα της μεθόδου και όχι για το αν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο καθηγητής Bruce Levine, διευθυντής της Κλινικής Κυττάρων και του Εργαστηρίου Παραγωγής Εμβολίων, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα επεξεργασμένα γονίδια δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπινη δοκιμή για τον HIV. Εχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία σε ασθενείς με HIV και να δείξουμε ότι είναι ασφαλής και εφικτή κι αυτό είναι μια εξέλιξη στη θεραπεία του ιού από την καθημερινή αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε μια θεραπεία που θα κρατά τους ανθρώπους μακριά από την ακριβή φαρμακευτική αγωγή. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα αν θα κάνει το άλμα και θα μπορέσει να γίνει μια θεραπεία που θα διαρκέσει για χρόνια. Μια τέτοια θεραπεία θα είναι ακριβή, επομένως κάθε όφελος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τα φάρμακα και πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία».

Ο καθηγητής Levine υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι προοπτικές για να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η καθηγήτρια Sharon Lewin από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, τόνισε: «Η ιδέα της τροποποίησης των Τ-κυττάρων, ώστε να είναι ανθεκτικά δείχνει ότι είναι εφικτό να επιβιώσουν κι αυτό είναι συναρπαστικό από μόνο του. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ως στόχο για τον HIV είναι ένας τρόπος για να πάρουν θεραπεία για ένα μικρό διάστημα που να κρατά τον ιό υπό έλεγχο. Η φαρμακευτική αγωγή δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί, ειδικά στα πρώτα στάδια της λοίμωξης. Αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα φάρμακα με αναβάθμιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, αν και αυτό είναι ακόμα μακριά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει