Η αντίληψη του χρόνου μεταβάλλεται στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

Η αντίληψη του χρόνου είναι ένα γεγονός υποκειμενικό και συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι αυτή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο χρόνος αργεί να περάσει ή ότι τελειώνει γρήγορα.

Αν είμαστε για παράδειγμα σε αναμονή μας φαίνεται ότι ο χρόνος δεν πλησιάζει, ενώ αν βρισκόμαστε στο τέλος ενός dead line νομίζουμε ότι ο χρόνος έφυγε νωρίτερα του αναμενομένου.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει για τους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, καθώς φαίνεται να αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά το χρόνο απ’ ό,τι τα υγιή άτομα.

Αυτό δηλώνουν οι ίδιοι οι καταθλιπτικοί ασθενείς, σύμφωνα με τους οποίους ο χρόνος φαίνεται να περνά πολύ αργά ή ακόμα και να στέκεται ακίνητος.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Μάιντς της Γερμανίας, αντιπαρέβαλαν σχετικές μελέτες με το θέμα αυτό και στη συνέχεια τις συνέκριναν σε ένα είδος μετα-μελέτης. Αυτό που βρήκαν ήταν πως σε σύγκριση με τα υγιή άτομα, οι καταθλιπτικοί ασθενείς στην πραγματικότητα έχουν υποκειμενική αίσθηση του ότι ο χρόνος περνάει πιο αργά.

Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να κρίνουν τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως δύο δευτερόλεπτα ή δύο λεπτά, οι εκτιμήσεις τους ήταν εξίσου ακριβείς, όπως των υγιών ατόμων.

Οι Sven Thones και ο Daniel Oberfeld-Twistel του Ινστιτούτου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάιντς μελέτησαν τα αποτελέσματα από 16 μεμονωμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 433 άτομα με κατάθλιψη και 485 άτομα μη καταθλιπτικά.

«Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία αναφέρουν επανειλημμένα ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς αισθάνονται ότι ο χρόνος σέρνεται αργά προς τα εμπρός ή περνά σε αργή κίνηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει», λέει ο Oberfeld-Twistel.

Στο δεύτερο μέρος της μετα-ανάλυσή τους, οι Thοnes και Oberfeld-Twistel, ζήτησαν από τα άτομα να εκτιμήσουν τη διάρκεια μιας ταινίας σε λεπτά, να πατήσουν ένα κουμπί για πέντε δευτερόλεπτα ή να διακρίνουν δύο ήχους. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν για τα καταθλιπτικά άτομα ήταν ακριβώς τα ίδια με αυτά που προέκυψαν από τα υγιή, χωρίς καμία σχετική στατιστική διαφορά.

«Βρήκαμε υψηλούς δείκτες για το ότι στα καταθλιπτικά άτομα η υποκειμενική αίσθηση για το πώς περνάει ο χρόνος διαφέρει από την ικανότητά τους να αξιολογήσουν την πραγματική διάρκεια των εξωτερικών γεγονότων», κατέληξε ο Oberfeld-Twistel, συνοψίζοντας τα ευρήματα.

Οι δύο καθηγητές εντόπισαν πολλές πτυχές της σχέσης μεταξύ της κατάθλιψης και της αντίληψης του χρόνου που ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Λίγα πράγματα είναι πραγματικά γνωστά για τις επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών και της ψυχοθεραπείας ή το πώς οι ασθενείς με διπολικές διαταραχές σε σύγκριση με μη διπολική κατάθλιψη αξιολογούν το πέρασμα του χρόνου. Κατά την άποψη των συντακτών της μελέτης οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ της υποκειμενικής αντίληψης για το πέραμα του χρόνου και τη δυνατότητα να εκτιμηθεί επακριβώς η διάρκεια σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει