Σίδηρος: H αξία του φαίνεται στην απουσία του

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που είναι η πρωτεΐνη που απαιτείται για να μεταφερθεί το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η αιμοσφαιρίνη δίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια το κόκκινο χρώμα τους.

Eίναι επίσης αυτή που αποθηκεύει τις μεγαλύτερες προμήθειες σιδήρου του οργανισμού. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στον μυϊκό ιστό και βοηθά στην τροφοδότηση των μυών με το οξυγόνο που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά.

Αν και ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείo, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικός επειδή η ανεπάρκειά του οδηγεί σε έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως αναιμία. Τα αναιμικά άτομα δεν έχουν επαρκή παροχή οξυγόνου στο σώμα τους, γεγονός που τα αφήνει κουρασμένα, χλωμά και με δυσκολίες στην αναπνοή.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια του οργανισμού, παγκοσμίως. Βρέφη, έφηβοι και γυναίκες χρειάζονται αφθονία σιδήρου. Ειδικότερα τα μωρά και τα κορίτσια στην εφηβεία χρειάζονται επιπλέον σίδηρο για την ανάπτυξή τους και οι γυναίκες χρειάζονται επιπλέον σίδηρο για να αναπληρώσουν το αίμα που χάνουν κατά την έμμηνο ρύση. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον σίδηρο για την πρόληψη πρόωρου τοκετού και για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μωρού. Οι αθλητές πρέπει επίσης να προσλαμβάνουν περισσότερο σίδηρο για να κρατήσουν το αίμα και να αντλήσουν το οξυγόνο από την καρδιά και τους άλλους μύες.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου είναι 18 χιλιοστόγραμμα για τα παιδιά από 11 έως 18 ετών αλλά μόνο 10 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες από 19 και πάνω. Οι γυναίκες από τα 11 έως τα 50 χρόνια τους χρειάζονται 18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα αλλά η ημερήσια δοσολογία τους πέφτει στα 10 χιλιοστόγραμμα από τα 51 και πάνω. Οι γυναίκες χρειάζονται 30 έως 60 χιλιοστόγραμμα σιδήρου καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τα προγεννητικά συμπληρώματα τα οποία συνήθως περιέχουν αρκετό σίδηρο για να καλύψουν τις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού.

Υπάρχουν πολλές καλές διαιτητικές πηγές σιδήρου και ανάμεσά τους το σπανάκι, το εμπλουτισμένο ψωμί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, πολλά ζεστά και κρύα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, ο χυμός των δαμάσκηνων, τα οργανικά κρέατα, τα καρύδια, οι κρόκοι των αυγών, το τυρί τσένταρ, οι φακές και τα ρεβίθια. Ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας ονομάζεται αιμικός σίδηρος και απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό. Ο σίδηρος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές ονομάζεται μη-αιμικός σίδηρος και απορροφάται λιγότερο εύκολα. Ωστόσο, το μαγείρεμα των λαχανικών και ιδιαίτερα των όξινων λαχανικών όπως οι ντομάτες, στο τηγάνι, φαίνεται πως βοηθά να γίνει πιο εύκολη η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Ο σίδηρος φαίνεται, επίσης, να είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τα μαγειρεμένα και όχι τα ωμά λαχανικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει