Η διαχείριση του διαβήτη στη διάρκεια μιας ασθένειας

Η καταπολέμηση του κρυολογήματος, ή η ανάρρωση από έναν τραυματισμό, ή η προετοιμασία για μια χειρουργική επέμβαση δεν είναι πράγματα ευχάριστα για κανέναν. Για τους διαβητικούς είναι ακόμα πιο ανησυχητικά.

Το άγχος της ασθένειας ή του τραυματισμού μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να κάνουν την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβητικού κώματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν εκδηλώνεται μια ασθένεια σε άτομο της οικογένειάς μας που έχει διαβήτη, ή σε εμάς τους ίδιους αν είμαστε διαβητικοί.

Διαχειριστείτε τα φάρμακα

Οταν είστε άρρωστοι, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να είναι υψηλό, ακόμη και αν δεν τρώτε πολύ. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα του διαβήτη στην ώρα τους. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε επιπλέον φάρμακα. Εάν παίρνετε τα χάπια του διαβήτη, ενδέχεται να χρειαστεί να πάρετε την ινσουλίνη. Και αν ήδη λαμβάνετε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα από το συνηθισμένη.

Παρακολούθηση της γλυκόζης

Οταν είστε άρρωστοι, ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας συχνά. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει, αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί έλεγχος των κετονών. Καταγράψτε τα αποτελέσματα σε περίπτωση που χρειαστεί να τα αναφέρετε στον γιατρό σας.

Τρόφιμα και υγρά

Προσπαθήστε να ακολουθείτε το σχέδιο γευμάτων για τον διαβήτη. Πίνετε άφθονα χωρίς θερμίδες υγρά, ειδικά νερό. Αυτά τα υγρά βοηθούν να απελευθερώσει το σώμα σας επιπλέον γλυκόζη και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Εάν δεν μπορείτε να φάτε ή να λάβετε αρκετή στερεά τροφή, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε υγρά που περιέχουν ζάχαρη, όπως ο χυμός μήλου. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό σας και την πρόσληψη υγρών.

Να είστε προετοιμασμένοι

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια είναι να αναπτύξετε ένα σχέδιο για την ημέρα που θα αρρωστήσετε, προτού όμως αρρωστήσετε. Εργαστείτε με τον γιατρό σας για να μάθετε τι είδους φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη πρέπει να πάρετε, ενώ είστε άρρωστοι και πόσο θα χρειαστεί. Ρωτήστε πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της γλυκόζης του αίματος και των κετονών. Επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ζάχαρη για το κρύωμα που μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια. Επίσης κάντε έναν κατάλογο με εναλλακτικές επιλογές τροφίμων και ποτών σε περίπτωση που δεν μπορείτε να φάτε κανονικά.

Πότε να πάρετε βοήθεια

Θα πρέπει να καλέσετε βοήθεια ή να πάτε σε ένα νοσοκομείο εάν:

* Αισθάνεστε υπνηλία και δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά

* Χάνετε δύο ή περισσότερα κιλά (ενώ δεν προσπαθείτε να χάσετε βάρος)

* Εχετε θερμοκρασία σώματος άνω του 38.

* Η γλυκόζη στο αίμα σας είναι χαμηλότερη από 60 mg / dL ή παραμένει πάνω από 300 mg / dL

* Εχετε δυσκολία στην αναπνοή

* Εχετε διάρροια

Με ένα έτοιμο σχέδιο εκ των προτέρων, θα έχετε το κεφάλι ήσυχο την επόμενη φορά που μια ασθένεια ή ένας τραυματισμός θα σας ρίξουν στο κρεβάτι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει