«Η επιδημία του Εμπολα θα επιδεινωθεί», προβλέπουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Το ξέσπασμα της επιδημίας Εμπολα στη Δυτική Αφρική πρόκειται να πάρει χειρότερες διαστάσεις, προτού αρχίσει να εκτονώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας από τις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, Tom Frieden, τόνισε πως η επιδημία θα χρειαστεί μία «άνευ προηγουμένου» απόκριση για να τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία έχει σκοτώσει 1.427 άτομα μέχρι τώρα, ενώ έχουν προσβληθεί από τον Εμπολα κατ’ εκτίμηση 2.615. Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Αφρικής, με 624 θανάτους και 1.082 κρούσματα από την αρχή του έτους.

Ο Τοm Frieden συναντήθηκε με την πρόεδρο της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf για να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της νόσου.

«Οι περιπτώσεις αυξάνονται. Μακάρι να μην χρειαζόταν να το πω αυτό, αλλά πρόκειται τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα, πριν αρχίζουν να βελτιώνονται. Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά μια τέτοια επιδημία Εμπολα. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί μεγάλοι, είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμα ούτε καν διαγνωστεί ή έστω αναφερθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για μια «επείγουσα δράση» και κάλεσε τη Λιβερία να ενωθεί μπροστά στον κίνδυνο και να σταματήσουν οι παρερμηνείες που έχουν βοηθήσει στην εξάπλωση της επιδημίας.

Παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ο ιός δεν είναι αερομεταφερόμενος και μεταδίδεται από τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τα σωματικά υγρά, όπως ιδρώτας και αίμα από εκείνους που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Δυτικής Αφρικής συναντιούνται στη Γκάνα, προκειμένου να συζητήσουν για λύσεις που θα βγάλουν την περιοχή από την επιδημική κρίση.

Η έκτακτη συνεδρίαση έρχεται μετά από την προειδοποίηση της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ότι η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη Δυτική Αφρική, καθώς οι ξένες επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Στο μεταξύ, η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχει επώνυμα χαρακτηρίσει την διεθνή ανταπόκριση «εντελώς ανεπαρκή».

Ο Βrice de la Vigne, υπεύθυνος των επιχειρήσεων των ΓΧΣ στην περιοχή τόνισε πως οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο ήταν πολύ χαοτικές.

«Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι οι σοβαρές συζητήσεις αρχίζουν μόλις τώρα για το συντονισμό της κατάστασης υπό διεθνή ηγεσία. Οι χώρες που έχουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να κάνουν την δραματική διαφορά στην καταστολή της επιδημίας, εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην αυτοπροστασία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει