H «έξυπνη» ινσουλίνη δίνει ελπίδα στους διαβητικούς

Μία νέα μέθοδος, η «έξυπνη ινσουλίνη», που οι δοκιμές της βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη ρυθμίζοντας αυτόματα το σάκχαρο των διαβητικών.

Αντί για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος και τις ενέσεις που πρέπει να γίνονται όλη την ημέρα, προκειμένου να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο, με την «έξυπνη ινσουλίνη» απαιτείται απλά μια εφάπαξ δόση που μπορεί να κρατήσει την ινσουλίνη σε κυκλοφορία στο σώμα και να την ενεργοποιήσει όποτε είναι απαραίτητο.

Οι μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί, τουλάχιστον στα ποντίκια. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους λίαν συντόμως όπως αναφέρει το περιοδικό PNAS.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών πριν από τις θεραπείες, ωστόσο αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα για τους ασθενείς.

«Έξυπνη ινσουλίνη»

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που είτε δεν παράγουν, είτε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φυσική ινσουλίνη, βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρήσουν καλή υγεία. Χωρίς αυτήν το σάκχαρο στο αίμα τους θα μπορούσε να ανεβεί επικίνδυνα ψηλά.

Όμως, η ενέσιμη ινσουλίνη μπορεί επίσης να κάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να κάνουν «βουτιά» πολύ χαμηλά γι’ αυτό τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στα σωστά επίπεδα.

Οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται πάνω στο θέμα του διαβήτη ψάχνουν διαρκώς τρόπους για να κάνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πιο εύκολο και χρηστικό για τους ασθενείς και εκεί ακριβώς έρχεται να παίξει ρόλο η «έξυπνη ινσουλίνη».

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι στην ανάπτυξη της «έξυπνης ινσουλίνης», αλλά όλα έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβούν πολύ ψηλά, ενώ απενεργοποιείται και πάλι όταν τα επίπεδα επιστρέψουν στους φυσιολογικούς αριθμούς.

Ο δρ Danny Chou από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δοκίμασε την «έξυπνη ινσουλίνη» που ανέπτυξε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο εργαστήριο.

Πρόκειται για μια χημικά τροποποιημένη έκδοση της τακτικής, μακράς δράσης, ινσουλίνης. Εχει ένα επιπλέον σετ μορίων στο άκρο της που συνδέεται με τις πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα. Όσο είναι συνδεδεμένη με αυτές, παραμένει σε απενεργοποιημένη κατάσταση. Όταν αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, η έξυπνη ινσουλίνη ενεργοποιείται, κλειδώνει τη γλυκόζη και κάνει αυτό που πρέπει για να επανέλθει το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των διαβητικών ευκολότερη και ασφαλέστερη. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία με ινσουλίνη», λέει ο δρ Chou.

Για πολλούς ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τύπου 1, η επίτευξη του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα αποτελεί μια καθημερινή μάχη, καθώς η λήψη υπερβολικής ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει τα επίπεδα της γλυκόζης πολύ χαμηλά, οδηγώντας σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο, ενώ η λήψη μικρής ποσότητας ινσουλίνης μπορεί να αυξήσει πολύ γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές σωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Η «έξυπνη ινσουλίνη» μπορεί να εξαλείψει τα υπογλυκαιμικά επεισόδια που αποτελούν τον εφιάλτη των διαβητικών με διαβήτη τύπου 1 και θα τους επιτρέψει να ελέγχουν σχεδόν τέλεια τα επίπεδα της γλυκόζης τους με μια ένεση την ημέρα ή ακόμα και την εβδομάδα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει συναρπαστική εξέλιξη.

Βεβαίως, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν ένα παρόμοιο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στα πειραματόζωα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από τους ανθρώπους.

Διαβήτης

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: τύπου 1 και τύπου 2.

Στον διαβήτη τύπου 1, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των διαβητικών, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν το σώμα είτε δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν σε αυτήν.

Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι πάντα απαραίτητη για τον διαβήτη τύπου 1, ενώ αν έχετε διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είστε σε θέση να ελέγξετε τα συμπτώματά σας με μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει