Η φορολόγηση καπνού στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να σώσει ζωές

Οι φτωχότερες χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση ή την αύξηση των φόρων καπνού, προκειμένου να βοηθήσουν να σωθούν ζωές, αναφέρει κορυφαία ομάδα οικονομολόγων.

Η πρόσκληση έρχεται μέσω έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «μία φορά στην ανθρώπινη ιστορία» η ευκαιρία να εξαλειφθεί η ανισότητα σε θέματα υγείας μεταξύ των εθνών.

Οι συγγραφείς προτείνουν την αύξηση των επενδύσεων στην παγκόσμια υγεία για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών. Προτείνουν, επίσης, να φορολογηθεί το αλκοόλ και η ζάχαρη.

Και δίνουν ως παράδειγμα την Κίνα, όπου ένας φόρος 50% επί του καπνού θα μπορούσε να αποτρέψει τους θανάτους 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και να δημιουργήσει παραγωγή 20 δις δολαρίων για τα επόμενα 50 χρόνια.

Η έκθεση επισημαίνει την αποτελεσματικότητα στη μείωση των λοιμώξεων, των τεσσάρων χωρών, γνωστών ως «4Cs» (από τα αρχικά των ονομάτων τους στην αγγλική γλώσσα) της Κίνας, της Χιλής, της Κούβας και της Κόστα Ρίκα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά επίπεδα εισοδήματος το 1980.

«Είναι δυνατή η σύγκλιση»

Της επιτροπής του Lancet για την επένδυση στον τομέα υγείας προήδρευσε ο καθηγητής  Lawrence Summers από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος τόνισε: «Αυτές οι χώρες είναι πολύ διαφορετικές. Ποικίλλουν σε κοινωνικές και οικονομικές δομές. Δεν έχουν ενιαία πορεία προς τα εμπρός, όμως δείχνουν τι μπορεί να επιτευχθεί. Στην Κούβα, για παράδειγμα, η επιτυχία της οικονομικής ανάπτυξης είναι λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά υπάρχει πάντα η δέσμευση για μια παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς στον τομέα της υγείας. Τα 4Cs μας δείχνουν ότι είναι δυνατή μια μεγάλη σύγκλιση μεταξύ διαφόρων χωρών, στο θέμα των ανισοτήτων υγείας, αν υπάρχει έμφαση στην πρόληψη των λοιμώξεων και της υγείας μητέρων και παιδιών. Η έκθεσή μας τονίζει ότι η φορολόγηση του καπνού είναι η πιο σημαντική παρέμβαση για τη δημόσια υγεία. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα πρέπει να έχει περισσότερες από μία ατζέντες στο μέλλον, προκειμένου να ασχοληθεί με χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το κάπνισμα».

Η Επιτροπή καλεί τις χώρες να διπλασιάσουν τα ποσά που δαπανούν για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και άλλων τεχνολογιών υγείας σε 6 δις δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

«Η ελπίδα μας είναι αυτή η έκθεση να καθορίσει μια διαδρομή για τη θέση-πρόκληση των στόχων ανάπτυξης. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι η φιλοδοξία όλων», καταλήγει ο Summers.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει