Η γυμναστική συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου

Οι άνδρες που είναι πολύ γυμνασμένοι στην ηλικία των 40-50 ετών είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα ή του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.

Τα υψηλά επίπεδα φυσικής τους κατάστασης μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους από καρκίνο αν διαγνωστούν μ’ αυτόν αργότερα στη ζωή τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, είπαν πως ακόμα και μικρές βελτιώσεις στο γυμναστήριο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, είναι ήδη γνωστό ότι είναι σημαντικοί παράγοντες στη μείωση του κινδύνου των ανθρώπων για την ανάπτυξη του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Αλλά η συγγραφέας της νέας μελέτης δρ Susan Lakoski είπε ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να πει κανείς στους ανθρώπους πόσο χρειάζεται να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε αποδεκτά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή της ενός εξατομικευμένου σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει με τη μέτρηση της καρδιο-αναπνευστικής τους κατάστασης.

Το τεστ με τον διάδρομο γυμναστικής

Η μελέτη παρακολούθησε 14.000 άνδρες ηλικίας μεταξύ 46 και 50, στο Τέξας, μετρώντας τα καρδιο-αναπνευστικά επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης, υποχρεώνοντάς τους να τρέχουν σε διάδρομο γυμναστικής μέχρις σημείου εξάντλησης.

Μετά από αυτό, τα επίπεδα φυσικής κατάστασής τους ελέγχονταν κατά μέσο όρο κάθε 6,5 χρόνια, μεταξύ του 1971 και του 2009. Μεταξύ του 1999 και του 2009, 1.310 από τους άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, 200 με καρκίνο του πνεύμονα και 181 με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης στη μέση ηλικία, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 55% και τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 44%, σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, που ήταν εκείνοι που χρειάστηκαν περισσότερο από 12 λεπτά για να τρέξουν ή να περπατήσουν ένα μίλι.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν γυμνασμένοι στη μέση ηλικία δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν πως οι ακριβείς λόγοι για αυτό ήταν άγνωστοι, αλλά οι άνδρες με υψηλή καρδιο-αναπνευστική φυσική κατάσταση ενδεχομένως πρόσεχαν περισσότερο την υγεία τους, επομένως είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε εξετάσεις για το καρκίνο του προστάτη κι αυτό κατέστησε πιο πιθανό να διαγνωστούν με τη νόσο.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Η δρ Lakoski είπε ότι η καλή φυσική κατάσταση πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, ήταν επίσης σημαντική.

«Τα προληπτικά μηνύματα ξεκινούν νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζετε, πολύ πριν αναπτύξει κανείς καρκίνο. Οι συμπεριφορές υγείας και η φυσική κατάσταση που έχει κάποιος σε νεότερη ηλικία μπορεί να έχει αντίκτυπο 20 ή 30 χρόνια αργότερα κι αυτό δυστυχώς είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει», σημείωσε.

Στη μελέτη, οι άνδρες που είχαν φυσική κατάσταση καλύτερη από το μέσο όρο, είχαν πολλά πλεονεκτήματα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου.

«Το να έχει κανείς τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικό για τη γενική υγεία και όπως καταδεικνύει η μελέτη μας έχει οφέλη πέρα από την υγεία της καρδιάς», καταλήγει η δρ Lakoski.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει