H «καλή» χοληστερόλη μπορεί να φράξει τις αρτηρίες

Η καλή χοληστερόλη (HDL) έχει και μια άσχημη πλευρά που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αν γίνει ανώμαλη και φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη.

Η «καλή» ή HDL χοληστερόλη είναι αυτή που συνήθως βοηθά να κρατηθούν οι αρτηρίες ανοιχτές και είναι καλή για την υγεία της καρδιάς. Ομως, η ομάδα ερευνητών της Κλινικής του Κλίβελαντ υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει ανώμαλη και να οδηγήσει σε φράξιμο των αρτηριών.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως αν κάποιος τρώει υγιεινά μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου, αλλά το θέμα της «καλής» χοληστερόλης φαίνεται πως είναι μια πολύ πιο σύνθετη ιστορία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL χοληστερόλη) είναι «κακή» επειδή εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλεί πλάκες που μπορεί να προκαλέσουν αποφράξεις, με αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την άλλη, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL χοληστερόλη), θεωρείται «καλή» επειδή αποστέλλεται στο ήπαρ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια υψηλή αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερόλη ωφελεί την υγεία.

Ομως, οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ λένε πως οι δοκιμές που αποσκοπούσαν στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης «δεν ήταν επιτυχείς» και ο ρόλος της «καλής» χοληστερόλης είναι σαφώς πιο περίπλοκος.

 «Η ακριβής χημική αλλαγή»

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξαν πως η HDL χοληστερόλη θα μπορούσε να γίνει ανώμαλη και να τροποποιηθεί στα τοιχώματα της αρτηρίας.

«Στα τοιχώματα των αρτηριών, η HDL ενεργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στην κυκλοφορία. Μπορεί να γίνει δυσλειτουργική και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων», αναφέρει ο δρ Stanley Hazen, ένας από τους ερευνητές.

Μικρές ποσότητες της ανώμαλης HDL διέρρευσαν πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό ανιχνεύτηκε. Οι δοκιμές που έγιναν σε 627 ασθενείς έδειξαν ότι τα επίπεδα της μη φυσιολογικής «καλής» χοληστερόλης στο αίμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου.

«Αυτά τα δεδομένα δεν αλλάζουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε υγιεινά», επισημαίνει ο δρ Hazen. Προσθέτει, όμως, πως τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νέες δοκιμές για τη μη φυσιολογική «καλή» χοληστερόλη, ώστε να ανιχνευτεί η ακριβής χημική αλλαγή που την τροποποιεί και έτσι να αναπτυχθούν φάρμακα που θα αποκλείσουν το σχηματισμό της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει