Η κλιματική αλλαγή κίνδυνος για τους ανθρώπινους πληθυσμούς

Μια νέα μελέτη από την Royal Society, την Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Λονδίνου αποκαλύπτει πως οι ανθρώπινοι πληθυσμοί πρόκειται να εκτεθούν στο μέλλον σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η έκθεση αποκαλύπτει πως οι κλιματικές αλλαγές πρόκειται να αυξηθούν σε παγκόσμια κλίμακα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπινους πληθυσμούς, τα μέρη που ζουν και την ηλικία τους.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για κυβερνητική δράση σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί να γίνουν πιο «ανθεκτικοί» σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η Royal Society δημοσίευσε την έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται χάρτες που καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής και δημογραφικής αλλαγής σε σχέση με την έκθεση των ανθρώπων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Δεν είμαστε ανθεκτικοί στις ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα και πολλοί άνθρωποι είναι ήδη εξαιρετικά ευάλωτοι», υποστηρίζει η καθηγήτρια Georgina Mace, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της έκθεσης.

«Αν συνεχίσουμε στην τρέχουσα τροχιά μας, το πρόβλημα είναι πιθανό να γίνει ακόμα μεγαλύτερο καθώς το κλίμα αλλάζει και ο πληθυσμός αυξάνεται. Αν ενεργήσουμε τώρα, μπορούμε να μειώσουμε τους σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», προσθέτει.

Οι ερευνητές τονίζουν πως το 2015 θα παρθούν σημαντικές συμφωνίες σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καταστροφών από την ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν από πλευράς τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους, από τις καταστροφές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα», υποστηρίζει.

Διαταραχές στην παραγωγή τροφίμων, καύσωνας στον ορίζοντα

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 1980-2004 το κόστος των γεγονότων που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανήλθε στο συνολικό ποσό των 1.400.000 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων, σε παγκόσμιο επίπεδο και μόνο το ένα τέταρτο απ’ αυτά καλύπτονταν από ασφάλεια. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης αποτελούν μεν το 11% των ατόμων που εκτίθενται στον κίνδυνο, αλλά αντιπροσωπεύουν το 53% της θνησιμότητας που προκαλούν αυτές οι καταστροφές.

Όσον αφορά τους κινδύνους για τους ανθρώπους από τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τους καύσωνες, η έκθεση επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Ανατολική, Δυτική και Κεντρική Αφρική, καθώς και στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και πως η αύξηση του πληθυσμού σ’ αυτές τις περιοχές σημαίνει πως ολοένα και περισσότερα άτομα θα εκτίθενται σε ακραία φυσικά φαινόμενα.

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο είναι οι άνω των 65 χρόνων, που είναι ευάλωτοι σε καύσωνες. Οι ερευνητές λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των συμβάντων έκθεσης σε καύσωνες τουλάχιστον τρεις φορές παραπάνω μέχρι το 2100.

Επιπρόσθετα, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και οι άνθρωποι άνω των 65 ετών πληθαίνουν, μέχρι το τέλος του αιώνα ο συνδυασμός αλλαγών κλίματος και πληθυσμού θα μπορούσε να αυξήσει τουλάχιστον κατά 10 φορές τον αριθμό της ετήσιας έκθεσης σε καύσωνα συγκριτικά με το σήμερα.

Ένα άλλο εύρημα που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μείωση στην δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους στην Αφρική, την Ασία και κάποια μέρη της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Κι αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να επηρεάσει τις δυτικές χώρες σε θέματα όπως η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.

«Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μπορεί να υποτιμηθoύν»

Για να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις που προκαλούν οι πλημμύρες, η ξηρασία και ο καύσωνας, έχουμε κάποιες επιλογές, σύμφωνα με τη δρα Nancy Grimm, μέλος της ομάδας εργασίας της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μεγάλης κλίμακας τεχνικά έργα δεν θα πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάσουμε. Στον ανεπτυγμένο κόσμο εξαρτώμεθα πολύ από τα μεγάλα έργα, παραγνωρίζοντας ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, όπως άλλωστε δείχνουν τα πρόσφατα συμβάντα όποτε υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενας συνδυασμός μηχανικής και φυσικών προσεγγίσεων μπορούν να περιορίσουν τον καταστροφικό αντίκτυπο ενός ακραίου συμβάντος», λέει.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα, ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητοί οι κίνδυνοι και να προβλεφθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις, ώστε να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει