Η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να θεραπεύσει την νευρική ανορεξία

Μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και του σεξ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή της νευρικής ανορεξίας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κορέα αναφέρουν πως οι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να καθηλώσουν το βλέμμα τους πάνω στα τρόφιμα και την εικόνα του σώματος, μετά από μια δόση ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται φυσικά ενισχύοντας τους δεσμούς της αγάπης, στο σεξ, τον τοκετό και τον θηλασμό.

Εχει ήδη προταθεί ως θεραπεία για μια σειρά ψυχικών διαταραχών και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του κοινωνικού άγχους σε άτομα με αυτισμό.

Σε μια μελέτη στην Αυστραλία διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι στους οποίους δόθηκαν δόσεις ωκυτοκίνης κατάφεραν να μειώσουν τις ανησυχίες τους για το βάρος και την εικόνα του σώματός τους.

Στην πρώτη από τις πιο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, 31 ασθενείς με ανορεξία και 33 άτομα χωρίς την πάθηση, έλαβαν είτε μια δόση ωκυτοκίνης μέσω ρινικού σπρέι είτε ένα εικονικό φάρμακο, είτε μια εικονική θεραπεία.

Στην συνέχεια κοίταξαν μια σειρά από εικόνες με τρόφιμα από ένα μεγάλο φάσμα θερμιδικής αξίας, από την πιο χαμηλή μέχρι την πιο υψηλή, καθώς και ανθρώπους με διαφορετικό βάρος και σχήμα σώματος.

Προηγουμένως, τα άτομα με ανορεξία βρέθηκε πως εστίασαν περισσότερο στις εικόνες των υπέρβαρων ανθρώπων και σε αυτά που αντιλαμβάνονταν ως «ανεπιθύμητα» σχήματα σώματος.

Ωστόσο, μετά τη λήξη της ωκυτοκίνης, οι ασθενείς με ανορεξία επικεντρώθηκαν λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν σ’ αυτές τις «αρνητικές» εικόνες τροφής και σωματικού λίπους.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE συμμετείχαν τα ίδια άτομα και παρατηρήθηκαν ξανά αντιδράσεις στις εκφράσεις του προσώπου τους, όπως θυμός, αηδία και ευτυχία.

Πιστεύεται πως η ανορεξία μπορεί να συνδέεται με μια αυξημένη αντίληψη της απειλής και έρευνες σε ζώα έχουν δείξει πως η θεραπεία με ωκυτοκίνη μειώνει το ποσό της προσοχής που δίνεται σε απειλητικές εκφράσεις του προσώπου.

Σ’ αυτή τη μελέτη οι ασθενείς με ανορεξία επικεντρώθηκαν λιγότερο στα «αηδιαστικά» πρόσωπα μόλις έλαβαν θεραπεία με ωκυτοκίνη, ενώ επίσης είχαν την τάση να αποφεύγουν να κοιτάζουν θυμωμένα πρόσωπα.

«Ελλειψη θεραπείας»

Η ειδικός σε θέματα διατροφικών διαταραχών, καθηγήτρια Janet Treasure, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, που διηύθυνε και τις δύο μελέτες, τόνισε: «Αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο με ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων, αλλά είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να δούμε τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η θεραπεία. Η έρευνά μας δείχνει ότι η ωκυτοκίνη μειώνει την τάση των ασθενών να επικεντρώνονται στις τροφές, το σχήμα του σώματος και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η αηδία. Επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών φαρμακολογικών θεραπειών για την ανορεξία. Η έρευνά μας αυτή προσθέτει σημαντικά στοιχεία για την αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τις θεραπείες ωκυτοκίνης για ψυχικές ασθένειες και υπαινίσσεται την έλευση μιας νέας, πρωτοποριακής θεραπευτικής επιλογής για τους ασθενείς με ανορεξία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει