Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται με βακτήρια τροφίμων

Ενα βακτηρίδιο που απαντάται στην τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell, ανακάλυψαν σε εργαστήριο δοκιμών που έγιναν σε ποντίκια, μια τοξίνη που παράγεται από ένα σπάνιο στέλεχος του κλωστριδίου Clostridium perfringens, το οποίο προκάλεσε βλάβες στον εγκέφαλο, σαν αυτές που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε προγενέστερη εργασία της ίδιας ομάδας που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό PLoS ONE, είχε προσδιοριστεί το στέλεχος που παράγει την τοξίνη του C. perfringens σε μια νεαρή γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ειδικοί, βέβαια, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τη διερεύνηση της σχέσης του βακτηρίου με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία της ανάπτυξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), αλλά είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μίγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν το ρόλο τους. Πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει πολλές χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο.

Βακτήρια

Το κλωστρίδιο C. Perfringens, που βρίσκεται στο χώμα και στα μολυσμένα μαγειρεμένα κρέατα, υπάρχει σε διαφορετικά στελέχη. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης, μπορεί να συμβούν ως τροφική δηλητηρίαση, που περιλαμβάνει διάρροια και κράμπες στο στομάχι, που συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία ημέρα. Σπανιότερα το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αεριογόνο γάγγραινα (ένα είδος λοίμωξης των μυών).

Ενα συγκεκριμένο στέλεχος του C. Perfringens, ο Τύπος Β, το οποίο σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο, δημιουργεί μια τοξίνη που μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αίματος στον εγκέφαλο.

Σε εργαστηριακές μελέτες στα τρωκτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τοξίνη που ονομάζεται Εψιλον, διέσχισε το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και σκότωσε τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη, μια τυπική βλάβη που παρατηρείται σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Jennifer Linden, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί αν μπορεί να επιβεβαιωθεί πως η τοξίνη Εψιλον διεγείρει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τότε μπορεί οι επιστήμονες να είναι πια σε θέση να σταματήσουν ή να αποτρέψουν αυτή την ασθένεια.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει