Η τάση διαλειμματικής δίαιτας μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά

Η διαλειμματική δίαιτα -όταν οι άνθρωποι τρώνε μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας- έχει εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει λόγος να είμαστε προσεκτικοί: Διαπίστωσε ότι ορισμένοι σε διαλειμματική δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και επικεντρώθηκαν σε μια δημοφιλή εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας που περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των γευμάτων σας σε μόλις οκτώ ώρες ή λιγότερο – με αποτέλεσμα τουλάχιστον μια ημερήσια νηστεία 16 ωρών, κοινώς γνωστή ως «χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 20.000 ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθήθηκαν από το 2003 έως το 2018. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τηρούσαν το οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής είχαν 91 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολούθησαν ένα πιο παραδοσιακό διατροφικό μοτίβο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ίσχυε και για άτομα που ζούσαν ήδη με χρόνια ασθένεια ή καρκίνο. Τα άτομα με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο που ακολούθησαν ένα χρονικά περιορισμένο πρότυπο διατροφής είχαν 66 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Οσοι είχαν καρκίνο στο μεταξύ είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο εάν ακολουθούσαν μια δίαιτα περιορισμένου χρόνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλειμματική νηστεία για μεγάλες χρονικές περιόδους, ιδιαίτερα εκείνοι με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε ο Βίκτορ Βένζε Ζονγκ (Victor Wenze Zhong), επικεφαλής συγγραφέας και πρόεδρος του τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στην Κίνα.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εστίαση στο τι τρώνε οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την εστίαση στην ώρα που τρώνε», πρόσθεσε.

Ο Ζονγκ είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν τη νέα μελέτη επειδή ήθελαν να δουν πώς το φαγητό σε ένα στενό χρονικό όριο κάθε μέρα θα είχε αντίκτυπο σε «δύσκολα τελικά σημεία» όπως οι καρδιακές παθήσεις και η θνησιμότητα. Είπε ότι έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματά τους.

«Περιμέναμε ότι η μακροχρόνια υιοθέτηση της οκτάωρης περιορισμένης τροφής θα συσχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και ακόμη και θανάτου από κάθε αιτία», είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει