Η χειραψία ως μέσο μέτρησης της ταχύτητας γήρανσης

Μια ισχυρή χειραψία μπορεί να πει πολλά για ένα πρόσωπο, καθώς υποδηλώνει δύναμη, εμπιστοσύνη, υγεία ή επιθετικότητα. Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να φανερώσει και την ηλικία του ατόμου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη και του Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA), στην Αυστρία, η δύναμη της λαβής ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για να μετρηθεί η πραγματική ηλικία του.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, ο καθηγητής Οικονομικών του IIASA, Warren Sanderson, σε συνεργασία με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, Serguei Scherbov, δείχνουν ότι η δύναμη λαβής αντιστοιχεί σε άλλους δείκτες της γήρανσης, όπως η μελλοντική θνησιμότητα των ανθρώπων, η αναπηρία, η γνωστική παρακμή και η ικανότητα να αναρρώσει κανείς μετά από παραμονή στο νοσοκομείο.

Για τη νέα έρευνά τους, οι Sanderson και Scherbov αξιολόγησαν ευρήματα από 50 δημοσιευμένες μελέτες που εστιάζουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες. Δεδομένου ότι το μέτρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως, τα δεδομένα ήταν άμεσα διαθέσιμα.

«Η δύναμη της λαβής μετράται εύκολα και τα δεδομένα σχετικά με τη δύναμή της μπορούν να βρεθούν σε πολλές από τις πιο σημαντικές έρευνες για τη γήρανση σε όλο τον κόσμο», λέει ο Sanderson.

Η μελέτη δείχνει επίσης πώς μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέτρο για τη γήρανση, μέσω σύγκρισης διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων. Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από μια τέτοια έρευνα  στις ΗΠΑ, για να δείξει πώς μπορεί να γίνει αυτό.

«Βρήκαμε ότι με βάση αυτή την έρευνα, μία 65χρονη λευκή γυναίκα που δεν είχε ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει την ίδια δύναμη λαβής με μια 69χρονη λευκή γυναίκα που έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη δύναμη της λαβής οι ηλικίες τους είναι ισοδύναμες και επομένως η 65χρονη, πιθανότατα εξαιτίας του χαμηλότερου μορφωτικού της επιπέδου, γερνάει γρηγορότερα από την 69χρονη», λέει ο Scherbov.

Με τη συγκεκριμένη μελέτη οι επιστήμονες μπορούν να ορίσουν νέα μέτρα γήρανσης του πληθυσμού, με βάση τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως η μακροζωία, η υγεία, η κατάσταση αναπηρίας και άλλοι σημαντικοί δημογραφικοί παράγοντες.

Προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους ερευνητές είχε δείξει πως η μέτρηση της ηλικίας των ανθρώπων απλά με τον αριθμό των ετών που έχουν ζήσει, δεν μετρά σωστά τις διαδικασίες γήρανσης. Χρησιμοποιώντας το νέο διαγνωστικό εργαλείο της δύναμης λαβής που βασίζεται σε προσεγγίσεις όπως αυτή της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές μπορούν πια να προσδιορίσουν τις διαφορές στη διαδικασία γήρανσης μεταξύ των ομάδων του πληθυσμού που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν εμφανείς.

«Στόχος μας είναι να μετρήσουμε πόσο γρήγορα γερνούν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη εποχή. Εάν κάποια ομάδα γερνάει πιο γρήγορα απ’ ό,τι μια άλλη, μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει και να δούμε αν υπάρχουν πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα που γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς», αναφέρει ο Scherbov.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει