Ινδοί έχασαν το φως τους μετά από εγχείρηση καταρράκτη

Οι ινδικές αρχές διερευνούν ισχυρισμούς 15 ασθενών που έχασαν την όρασή τους, αφότου υποβλήθηκαν σε δωρεάν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη σε μια φιλανθρωπική κατασκήνωση.

Aξιωματούχοι της Ινδίας αναφέρουν ότι ο χώρος αυτός που βρίσκεται στο Πουντζάμπ, δεν είχε την κατάλληλη άδεια, ούτε διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Όμως, ο φιλάνθρωπος Manjit Joshi, ο οποίος δημιούργησε το χώρο, δήλωσε πως και οι 49 άνθρωποι που χειρουργήθηκαν εκεί είχαν λάβει την κατάλληλη φροντίδα.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ιατρικές υποδομές στην Ινδία υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο μετά από το θάνατο 15 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης.

Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί μεγαλύτερης ηλικίας χειρουργούνται κάθε χρόνο για καταρράκτη σε φιλανθρωπικούς χώρους και σε κρατικά νοσοκομεία. Οι επεμβάσεις αυτές θεωρείται γενικά ότι είναι χαμηλού κινδύνου και είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν. Ο κ. Joshi οργάνωσε την ελεύθερη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη στην περιοχή Gurdaspur του Αμριτσάρ στις 4 Νοεμβρίου. Μετά τη θεραπεία, τουλάχιστον 15 ασθενείς δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να δουν όταν τους αφαιρέθηκαν οι επίδεσμοι.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο της πόλης Αμριτσάρ, όπου εισήχθησαν οι 11 από τους ασθενείς αυτούς είπαν πως οι 6-7 μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν την όρασή τους. Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς είχαν οφθαλμολογικές μολύνσεις και πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι λοιμώξεις είχαν εξαπλωθεί σε όλη την επιφάνεια των οφθαλμών και πως ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί η όραση.

Για κάποιους από τους υπόλοιπους ασθενείς είπαν πως θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα για να μπορούν να πουν αν η τύφλωση θα είναι μόνιμη ή παροδική.

Ο δρ Rajnish Sood, χειρουργός στο Gurdaspur, δήλωσε πως οι εγχειρήσεις καταρράκτη θα πρέπει να γίνονται σε ειδικά χειρουργεία και πως οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν έχουν άδεια για να δημιουργήσουν χώρο για επεμβάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Joshi αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι και οι 49 που χειρουργήθηκαν πήραν εξιτήριο την επόμενη ημέρα μετά από το κατάλληλο check-up. Πρόσθεσε δε πως σε κάποιους ασθενείς που του παραπονέθηκαν ότι έχουν πρόβλημα, έδωσε την κατάλληλη θεραπεία.

Μεταξύ του 2008 και του 2009, 14 ασθενείς έχασαν την όρασή τους, λόγω λοιμώξεων, σε δύο ξεχωριστές χειρουργικές επεμβάσεις στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές που βρίσκεται στη Βόρεια Ινδία, ενώ τον Αύγουστο του 2008 οκτώ ασθενείς έχασαν την όρασή τους και 21 έχασαν μερικώς την όρασή τους μετά από δωρεάν χειρουργική επέμβαση στο Ταμίλ Ναντού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει