Και η Pfizer ανέπτυξε χάπι κατά της Covid-19

Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Merck ότι το χάπι της κατά του κοροναϊού πήρε έγκριση από τη Βρετανία, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το δικό της χάπι κατά της λοίμωξης Covid-19 είναι αποτελεσματικό έως και κατά 89% ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου.

Το χάπι της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας είναι το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, μετά την χθεσινή έγκριση από τον αρμόδιο βρετανικό φορέα του χαπιού της επίσης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck (MSD στον υπόλοιπο κόσμο).

Η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το ταχύτερο δυνατόν», όπως αναφέρει.

Το χάπι με την προσωρινή κωδική ονομασία PF-07321332 όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με ένα ήδη γνωστό σκεύασμα για τον ιό HIV, τη ριτοναβίρη, μπορεί να μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κοροναϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

«Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή την διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19.

Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.

Με δηλώσεις του στο CNBC τον περασμένο Απρίλιο ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer είχε εκτιμήσει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ περί τα τέλη του 2021 και όπως φαίνεται είχε δίκιο.

«Αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού»

«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας. Ο Άλμπερτ Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη της επιστήμης, αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας.

«500 εκατομμύρια χάπια το 2022»

Αναφερόμενος στην ποσότητα παραγωγής των χαπιών της εταιρείας, ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε πως η εταιρεία θα είναι σε θέσει να προσφέρει 50 εκατομμύρια θεραπείες μέσα στο 2022.

«Αναμένουμε ότι θα παράξουμε 500 εκατομμύρια χάπια τον επόμενο χρόνο, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες. Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Δεν μπορώ να πω πόσα χάπια θα έχουμε συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά το πρώτο μισό του έτους περιμένω περίπου τα μισά από τα 50 εκατ. άρα, ίσως λίγο λιγότερα από 25 εκατομμύρια».

Για το αν γίνονται ακόμη δοκιμές παραδέχθηκε πως «στην πραγματικότητα σταματήσαμε τις δοκιμές στην έρευνα που αφορά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουν συννοσηρότητες, που έχουν κι άλλες ασθένειες  μαζί με τον κοροναϊό. Συνεχίζουμε τις δοκιμές σε δύο άλλες έρευνες, για τις οποίες θα γνωρίζουμε στις αρχές του 2022. Η πρώτη είναι για ασθενείς, χωρίς υποκείμενα (νοσήματα). Άνθρωποι που κόλλησαν Covid, αλλά δεν έχουν για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτός από Covid. H άλλη (έρευνα) έχει να κάνει με την προστασία των επαφών, όπως για παράδειγμα, αν κάποιος κολλήσει, δίνουμε χάπι όχι μόνο στον ασθενή, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν μαζί του», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει