Καλά νέα για τη θεραπεία της λεύκης και των γκρίζων μαλλιών

Η ανάγκη να καλυφθεί ένα από τα πιο κλασικά σημάδια της γήρανσης, με χημικές χρωστικές ουσίες σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, όπως αναφέρει ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών.  H θεραπεία για τα γκρίζα μαλλιά είναι προ των πυλών!

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε online στην επιθεώρηση The FASEB, τα άτομα που γκριζάρουν αναπτύσσουν μαζικό οξειδωτικό στρες από τη συσσώρευση του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο θύλακα της τρίχας, που προκαλεί άσπρισμα από τα μέσα προς τα έξω. Η έκθεση υποστηρίζει πως αυτή η συσσώρευση του υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να διορθωθεί με μια κατάλληλη θεραπεία που οι ερευνητές περιγράφουν ως μία τοπική ενεργοποιημένη ένωση που ονομάζεται PC-KUS και είναι μια τροποποιημένη ψευδοκαταλάση. Επιπρόσθετα, η μελέτη δείχνει επίσης ότι η ίδια θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και για μια άλλη κατάσταση του δέρματος, τη λεύκη.

«Μέχρι σήμερα πέρα από κάθε αμφιβολία αυτή η ξαφνική απώλεια στο δέρμα και στα μαλλιά μπορούσε να επηρεάσει τα άτομα σε πολύ σημαντικό βαθμό», λέει η Κάριν Σαλρόιτερ, συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Χρωστικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Greifswald στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο του Bradford στην Αγγλία.

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά την ολική ή έστω τη μερική επικάλυψη της χρωστικής ουσίας έχει πια τεκμηριωθεί».

Για να επιτευχθεί αυτό το βήμα, η Σαλρόιτερ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν μια ομάδα από 2.411 ασθενείς με λεύκη. Από αυτή την ομάδα οι 57 ή αλλιώς το 2,4% διαγνώστηκαν με τμηματική λεύκη και 76 ή αλλιώς το 3,2% είχαν διαγνωστεί με μικτή λεύκη που σημαίνει έναν συνδυασμό τμηματικής και μη τμηματικής λεύκης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι για πρώτη φορά οι ασθενείς που είχαν τμηματική λεύκη μαζί με μια νευρική διαταραχή που αφορά το δέρμα και τις βλεφαρίδες, δείχνουν το ίδιο οξειδωτικό στρες που παρατηρήθηκε στην πιο συχνή μικτή λεύκη, η οποία συνδέεται με μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα που συμπεριλαμβάνει καταλάση, θειορεντοξίνη, αναγωγάση και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης, αναγωγάσες του σουλφοξειδίου της μεθειονίνης.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε βασικές επιστημονικές και κλινικές παρατηρήσεις, που οδήγησαν στην επιτυχή έκβαση των ασθενών σχετικά με εκ νέου χρώση του δέρματος και των βλεφαρίδων.

«Εδώ και γενεές ολόκληρες έχουν επινοηθεί θεραπείες για να κρύψουν τα γκρίζα μαλλιά», λέει ο Γκέραλντ Βάισμαν Αρχισυντάκτης του περιοδικού The FASEB, αλλά τώρα για πρώτη φορά μια πραγματική θεραπεία χτυπά στη ρίζα (κυριολεκτικά) το πρόβλημα. Αυτά είναι συναρπαστικά νέα, ενώ το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι πως η ίδια θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και για τη λεύκη. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει σοβαρές θετικές κοινωνικο-συναισθηματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, αφού θα τη βελτιώσει ριζικά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει