Ποια είναι η καλύτερη φροντίδα για την ασφάλεια των φαγητών του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Η περίοδος των Χριστουγέννων τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μια σειρά εκδηλώσεων με πρωταγωνιστή τα τρόφιμα. Ολοι θυμόμαστε τον εαυτό μας γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να ανανεώσουμε τις συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται κάτι να πάει στραβά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς είναι πως μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή ακόμα και θάνατο από τροφική δηλητηρίαση. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όσοι έχουν HIV/AIDS, καρκίνο, διαβήτη ή νεφρική νόσο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να είναι τα τρόφιμά σας ασφαλή στις γιορτές:

Καθαρίστε: Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι για να πλένετε τα χέρια σας, τα σκεύη και τις επιφάνειες όπου ετοιμάζετε τα γιορτινά σας φαγητά (συμπεριλαμβανομένων και των σανίδων κοπής). Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τριγύρω βακτήρια.

Ξεχωρίστε τα τρόφιμα: Κρατήστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα (ωμά ή μαγειρεμένα). Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα κρέατα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άλλα τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μαγειρέψτε τη γαλοπούλα και τα άλλα πουλερικά σε εσωτερική θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου. Πάρτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό μέρος του μηρού του πουλιού και στο πιο παχύ μέρος του στήθους. Η γέμιση πρέπει επίσης να ψηθεί στους 75 βαθμούς. Βράστε τις σάλτσες και τις σούπες.

Φροντίστε τα φαγητά σας να είναι ζεστά ή κρύα. Αν σερβίρετε σε μπουφέ, διατηρήστε τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Διατηρήστε ζεστά γύρω στους 60 βαθμούς τα τρόφιμα που πρέπει να φαγωθούν ζεστά και κρύα γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου τα φαγητά που πρέπει να καταναλωθούν κρύα.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν πρόκειται να μεταφέρετε τρόφιμα:

Μαγειρέψτε τα φαγητά εντελώς σε ασφαλή θερμοκρασία μαγειρέματος. Μην τα μαγειρέψετε μερικώς και τα μεταφέρετε έτσι.

Ελαχιστοποιήστε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Αφαιρέστε τα τρόφιμα από την κουζίνα/φούρνο λίγο πριν φύγετε από το σπίτι. Μεταφέρετε προσεκτικά τα τρόφιμα σε ένα θερμικό δοχείο και τυλίξτε το σε πετσέτες για επιπλέον μόνωση. Αντίστοιχα, χρησιμοποιήστε έναν ψύκτη για να μεταφέρετε τα κρύα φαγητά.

Μόλις φτάσετε αναθερμάνετε τα φαγητά στους 75 βαθμούς, ή βράστε αν πρόκειται για υγρά. Πριν από το σερβίρισμα φροντίστε να φέρετε το φαγητό στην ασφαλή θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου. Επίσης, μέχρι να σερβίρετε τα κρύα φαγητά, διατηρήστε τα μέσα στο ψυγείο.

Δείτε, τέλος, πώς μπορείτε να χειριστείτε με ασφάλεια τα περισσεύματα:

* Βάζετε όλα τα περισσεύματα στο ψυγείο σε ρηχά δοχεία μέσα σε 2 ώρες από την ώρα του σερβιρίσματος (1 ώρα αν η θερμοκρασία του σπιτιού/δωματίου είναι μεγαλύτερη από 32 βαθμούς Κελσίου).

* Τα αποθηκευμένα περισσεύματα μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 ημέρες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε τα. Να βεβαιωθείτε ότι ζεστάθηκαν στους 75 βαθμούς, πριν τα σερβίρετε ξανά.

* Αν πρόκειται να επιστρέψετε σπίτι και θέλετε να πάρετε τα περισσεύματα, σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να τα αφήσετε στον οικοδεσπότη. Διαφορετικά θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, γιατί αν τα φαγητά παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην «επικίνδυνη ζώνη» μεταξύ 4-60 βαθμών, μπορεί να αναπτυχθούν σ’ αυτά πολλά βακτήρια.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και μπορείτε να είστε σίγουροι πως εξασφαλίσατε την ασφάλεια των φαγητών σας για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει