Κατάθλιψη και Πάρκινσον συνδέονται, σύμφωνα με μελέτη

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο φορές πιο συχνές καταστάσεις σε άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου του Πάρκινσον, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με έρευνα.

Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα με αφορμή το θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, καθώς η σύζυγός του αποκάλυψε πως ο εκλιπών βρισκόταν στα πρώτα στάδια της νόσου του Πάρκινσον, όταν έβαλε τέλος στη ζωή του.

Περίπου τα 2/3 των ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στην κατάθλιψη, στα δύο πρώτα στάδια της νόσου δεν είχαν λάβει θεραπεία για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της διάθεσής τους, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

«Οι επισκέψεις για τους περισσότερους ασθενείς με Πάρκινσον επικεντρώνονται σε κινητικά συμπτώματα και όχι σε ψυχιατρικά κι αυτό ίσως εξηγεί την υπο-αναγνώριση και την υπο-θεραπεία της κατάθλιψης», τόνισε ο δρ Daniel Weintraub, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Στη μελέτη, περίπου το 14% των ασθενών με Πάρκινσον διαγνώσθηκαν θετικοί για κατάθλιψη, έναντι 6,6%  της ομάδας ελέγχου που δεν είχε την ασθένεια. Μετά από δύο χρόνια παρακολούθηση, σχεδόν το 19% των ασθενών με Πάρκινσον ήταν επιβεβαιωμένο κλινικά πως έπασχαν από κατάθλιψη, τη στιγμή που το ποσοστό έπεσε στο 2% στην ομάδα ελέγχου.

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει πως η επίπτωση της νόσου του Πάρκινσον στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ένα έναυσμα για την κατάθλιψη.

«Υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με μια νευρο-εκφυλιστική ασθένεια σαν τη νόσο του Πάρκινσον, γίνονται καταθλιπτικοί, αλλά και οι οδοί του εγκεφάλου επηρεάζονται επίσης από την ασθένεια και συνδέονται στενά με τη διάθεση», λέει ο Weintraub.

Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον τρόμο (τρεμούλιασμα) και τα κινητικά προβλήματα στη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αγνοούν πως η ασθένεια αρχίζει πραγματικά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας ορισμένες χημικές ουσίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αρχικά στον ύπνο και στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε ελάσσονες μορφές κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί, επίσης, να έρθει ως παρενέργεια των φαρμάκων της νόσου του Πάρκινσον.

Ακριβώς λόγω του εύρους των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτιών, είναι σημαντικό οι ασθενείς να μιλούν στο γιατρό για τα συμπτώματά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει