Κίνδυνος εμβοών από τις θορυβώδεις νύχτες

Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων μένουν με εμβοές (κουδούνισμα) στα αυτιά τους μετά από μια θορυβώδη νύχτα σε κάποιο κλαμπ, συναυλία, ή μπαρ, όπου παίζει δυνατή μουσική, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στο πλαίσιο εκστρατείας η Ομάδα Δράσης για την Απώλεια της Ακοής, μεταξύ 1.000 ενήλικων, έδειξε πως το ένα τρίτο απ’ αυτούς αγνοεί το «ασφαλές επίπεδο» στις συσκευής αναπαραγωγής της μουσικής που ακούει και προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τον κίνδυνο των εμβοών.

Ο δρ Paul Oakenfold προέτρεψε τους ανθρώπους να φορούν ωτοασπίδες σε συναυλίες και να «χαμηλώσουν την ένταση», όμως είναι σαφές πως ελάχιστοι έως κανένας άνθρωπος δεν προτίθεται να πάει σε συναυλία με ωτοασπίδες, πόσω μάλλον να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι ακούν μουσική από μία έως έξι ώρες την ημέρα, πολλές φορές ακόμα και το ένα τρίτο της ημέρας τους είναι καλυμμένο από τη μουσική, κάποιοι ξυπνούν με μουσική, ενώ κάποιοι ακούν μουσική στο MP3 player τους τόσο στο δρόμο προς τη δουλειά ή τις σπουδές, όσο και στην ίδια την εργασία τους.

Ωστόσο, παρά τις πολλές ώρες που ακούνε μουσική, ένας στους πέντε δεν κάνει το παραμικρό για να φροντίσει την ακοή του.

Η Ομάδα Δράσης για την Απώλεια της Ακοής, προειδοποίησε πως ένας στους 10 ανθρώπους επηρεάζεται από εμβοές, το γνωστό βούισμα στα αυτιά, κάθε μέρα. Αυτές οι εμβοές κυμαίνονται από το ελαφρύ βουητό, μέχρι τον σταθερό βρυχηθμό στα αυτιά και το κεφάλι.

Η εμβοή αυτή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την ικανότητα να συγκεντρωθεί κάποιος στη δουλειά μέχρι και το να κοιμηθεί το βράδυ.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε, επίσης, ότι ένας στους 10 ανθρώπους δεν ξέρει τι είναι οι εμβοές, με το 3% να νομίζει ότι είναι τα «μεγάλα αυτιά» και το 4% να πιστεύει ότι είναι «επαναλαμβανόμενη ζημιά», γι’ αυτό και η ομάδα δημιούργησε μια ακουστική εκδοχή του πώς ακούγονται οι εμβοές, προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

 «Ανασφάλεια»

«Ακούγοντας κανείς δυνατή μουσική για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει εμβοές και αυτές είναι μια ένδειξη για κατεστραμμένη ακοή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει εμβοές, αλλά εκείνοι που έχουν πληγεί σοβαρά, μπορούν να βιώσουν το φόβο, το άγχος και τα συναισθήματα της ανικανότητας που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τις εμβοές. Ως φιλανθρωπική οργάνωση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χρηματοδότηση έρευνας σχετικά με θεραπείες και την υποστήριξη μέσω προσφοράς για τους ανθρώπους που υποφέρουν»,  τόνισε ο Paul Breckell, διευθύνων σύμβουλος της Δράσης για την Απώλεια Ακοής και συμπλήρωσε:

«Αντιλαμβάνομαι το πάθος σας να ακούτε τη μουσική, αλλά πρέπει να την ακούτε με ασφάλεια και γι’ αυτό σας προτρέπουμε να φοράτε ωτοασπίδες στις συναυλίες και να αποφεύγετε τους επικίνδυνα υψηλούς τόνους στις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Πρέπει να μειώσετε σε αξιοπρεπή επίπεδα τους θορύβους που θα μπορούσαν να βλάψουν τα αυτιά σας και να σας προκαλέσουν εμβοές. Κανείς σίγουρα δεν επιθυμεί να πάθει κάτι τέτοιο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει