Κίνδυνος δάγγειου πυρετού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας

Οι οπαδοί που ετοιμάζονται για τη Βραζιλία, προκειμένου να παρακολουθήσουν το καλοκαίρι του 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να γνωρίζουν για τον κίνδυνο δάγγειου πυρετού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σα να μην έφταναν οι διαδηλώσεις από τον βραζιλιάνικο λαό που διαμαρτύρεται γιατί ξοδεύονται χρήματα για το Μουντιάλ και όχι για τις ανάγκες του, σα να μην έφτανε το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες ημέρες δύο άτυχοι εργάτες, έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση οροφής γηπέδου που ετοιμάζεται για τους αγώνες στο Σάο Πάουλο, ένας νέος μεγάλος πονοκέφαλος έρχεται τώρα να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η τροπική ασθένεια μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα σε 3 από τις 12 πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες σύμφωνα με τον καθηγητή Simon Hay του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κι αυτό σημαίνει ότι οι οπαδοί θα πρέπει να παρακολουθούν τους αγώνες παίρνοντας προφυλάξεις και οι αρχές θα πρέπει να πάρουν μέτρα ελέγχου της κατάστασης.

«Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα κατά του δάγγειου πυρετού και η καλύτερη προφύλαξη είναι απλώς να πάρετε μέτρα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο δάγγειος πυρετός μπορεί να προκαλέσει πυρετό και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Η λοίμωξη μεταδίδεται από ένα είδος κουνουπιού που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις βραζιλιάνικες πόλεις.

Η ομάδα του καθηγητή Hay μελέτησε τους χάρτες της κατανομής του δάγγειου στη Βραζιλία, καθώς και την εποχική διακύμανσή του στις περιοχές που διεξάγονται οι αγώνες. Και βρήκε πως ο κίνδυνος για δάγγειο πυρετό θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του όταν θα παίζονται οι αγώνες σε τρεις από τις διοργανώτριες πόλεις στα βορειο-ανατολικά της χώρας και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Φορταλέζα, Νατάλ και Σαλβαδόρ.

Παρουσίασε μάλιστα έναν χάρτη όπου ήταν σημειωμένες οι 12 πόλεις όπου βρίσκονται γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ και μια κλίμακα που κινείται από το πράσινο (μηδενική πιθανότητα εμφάνισης) μέχρι το κόκκινο (100% πιθανότητα εμφάνισης δάγγειου πυρετού).

dengue_fever_brasil

«Ο δάγγειος πυρετός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα σε ορισμένες από τις πόλεις του τουρνουά και απαιτούνται τα προληπτικά μέτρα. Η ΦΙΦΑ, οι αρχές της Βραζιλίας και οι χορηγοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την εμπειρία τους για να επικοινωνήσουν τον κίνδυνο», γράφει ο καθηγητής Hay στο περιοδικό Nature.

Προς το παρόν, ούτε οι ποδοσφαιριστές, αλλά ούτε και οι οπαδοί γνωρίζουν σε ποιες πόλεις θα παίξουν οι ομάδες τους, αφού η κλήρωση για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ θα διεξαχθεί στις 6 Δεκέμβρη.

«Δεν θέλω να αποτρέψω κανέναν από το να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε να στοχοποιήσω τη Βραζιλία, που είναι άλλωστε μία μόλις από τις περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως που μάχονται τον δάγγειο πυρετό. Στόχος μου είναι απλώς να ενημερώσω τους ανυποψίαστους θεατές σχετικά τον κίνδυνο και το πώς μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους», λέει ο καθηγητής Hay.

Καθώς δεν υπάρχουν εμβόλια για τον δάγγειο πυρετό είναι απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:

* Επιλογή καταλυμάτων με κλιματισμό, χρήση εντομοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους και απαραίτητα σίτες σε πόρτες και παράθυρα

* Χρήση ρούχων που καλύπτουν χέρια και πόδια, ειδικά νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα όταν τα κουνούπια θα έχουν την τάση να δαγκώνουν

* Εφαρμογή εντομοαπωθητικού στα ρούχα και στο εκτεθειμένο δέρμα

Ο καθηγητής Hay λέει ακόμα πως χρειάζονται από την πλευρά της βραζιλιάνικης Πολιτείας, μέτρα ελέγχου, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών γύρω από τα γήπεδα στις βόρειες περιοχές και να διακόψει τον κύκλο αναπαραγωγής του κουνουπιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει