Κινέζοι δημιούργησαν ετικέτες που δείχνουν πότε χαλάνε τα τρόφιμα (video)

Ερευνητές στην Κίνα έχουν αναπτύξει μια μικροσκοπική ετικέτα που αλλάζει χρώμα για να δείξει τη φρεσκάδα ενός φθαρτού προϊόντος, όπως ένα κουτί γάλα, χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτεί η συσκευασία που το περιέχει.

Η νέα αυτή τεχνολογία παρουσιάστηκε στην Εθνική Συνεδριακή Εκθεση της Αμερικανικής Ενωσης Χημείας στο Ντάλας.

Οι λεγόμενοι δείκτες χρόνου-θερμοκρασίας, που λειτουργούν ανιχνεύοντας την έκθεση ενός προϊόντος σε ακραίες θερμοκρασίες και το ποσό του χρόνου που παραμένει στη συγκεκριμένη θερμοκρασία, δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ετικέτα θα είναι πολύ φθηνότερη από προηγούμενες συσκευές και μπορεί να προγραμματιστεί για πολλές διαφορετικές τροφές.

Η ετικέτα χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα χρωμάτων για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων. Ξεκινά με κόκκινο, υποδεικνύοντας ότι το τρόφιμο είναι φρέσκο. Η ετικέτα αλλάζει χρώματα, που ακολουθούν τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αλλάζει από πορτοκαλί σε κίτρινο με πράσινο, καθώς το τρόφιμο περνάει από διάφορα στάδια φρεσκάδας. Το φωτεινό πράσινο υποδηλώνει πως το προϊόν έχει πια χαλάσει.

roloi-kyvos

Οι ερευνητές δοκίμασαν το προϊόν τους στον τομέα του γάλακτος με τη χρήση των βακτηρίων E.coli ως πρότυπο αναφοράς, αλλά υποστηρίζουν πως οι νέες ετικέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε άλλα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως σάλτσες σαλάτας και γιαούρτι.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ACS Nano.

Οι ετικέτες, που έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπυριού καλαμποκιού, είναι κολλώδεις και συμπαγείς και κολλάνε πάνω στη συσκευασία του προϊόντος. Είναι κατασκευασμένες από νανοράβδους αργύρου και χρυσού μαζί με άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ιόντων χλωριδίου και βιταμίνης C.

«Ο μεταλλικός άργυρος σταδιακά κατατίθεται πάνω στις χρυσές νανοράβδους σχηματίζοντας μία στρώση με ασημί περίβλημα. Αυτό αλλάζει τη χημική σύνθεση και το σχήμα του σωματιδίου, με αποτέλεσμα το χρώμα στην ετικέτα να γίνεται διαφορετικό. Ως εκ τούτου, καθώς το στρώμα αργύρου πυκνώνει με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα στην ετικέτα εξελίσσεται από το αρχικό κόκκινο σε πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, ακόμα και μπλε ή βιολετί», αναφέρει ο Chao Zhang, του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι δείκτες χρόνου-θερμοκρασίας είχαν προηγουμένως περιοριστεί πολύ από το υψηλό κόστος, ενώ αυτοί οι μικροί αισθητήρες κοστίζουν λιγότερο από ένα σεντ ανά ετικέτα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η τεχνολογία έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα. Δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί, στο παρακάτω βίντεο:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει