Κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα προστατεύουν από το διαβήτη

Σας αρέσουν τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί; Συνεχίστε να τα καταναλώνετε, αφού αν το κάνετε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όπως αναφέρει νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ορισμένες ομάδες των φλαβονοειδών, που ονομάζονται φλαβόνες και ανθοκυανίνες, έχουν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορούν να ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρό τους, γεγονός που βοηθά να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Τα φλαβονοειδή είναι οργανικές ενώσεις φυτικής προέλευσης, που έχουν συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια ένωση που ονομάζεται φλαβονόλη, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Οι φλαβονόλες μπορούν επίσης να μειώσουν την πίεση του αίματος και να βελτιώσουν την μνήμη στους ηλικιωμένους.

Οι φλαβόνες είναι πιο συχνές σε βότανα και λαχανικά όπως μαϊντανός, θυμάρι και σέλινο. Οι ανθοκυανίνες εμφανίζονται φυσικά στα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια και τα κόκκινα και μπλε φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 2.000 υγιών γυναικών. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να δουν πόσα φλαβονοειδή καταναλώνουν συνολικά και πόσα από τα έξι διαφορετικά φλαβονοειδή που τούς πρόσφεραν, έφαγαν.

Εδωσαν, επίσης, δείγματα αίματος για να μπορέσουν οι ερευνητές να εξετάσουν τη ρύθμιση της γλυκόζης και τα επίπεδα της φλεγμονής τους, εκτός από τη δυνατότητα αντίστασης στην ινσουλίνη.

Υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κατάσταση στην οποία έχει χαθεί η ικανότητα της ινσουλίνης (μιας ορμόνης που δημιουργεί το σώμα) να χρησιμοποιεί την γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος). Το γεγονός αυτό οδηγεί σε συσσώρευση της γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες ανθοκυανίνες και φλαβόνες είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αντίστασης στην ινσουλίνη σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν λιγότερες.

Επιπλέον οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνια φλεγμονή. Εκείνες που κατανάλωναν περισσότερες φλαβόνες βρέθηκε πως έχουν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αντιπονεκτίνη και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας της γλυκόζης.

«Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους για να δούμε πώς αυτές οι ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του διαβήτη. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα είδη τροφίμων μπορεί να διαμορφώσουν την ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2. Ομως μέχρι τώρα γνωρίζαμε πολύ λίγα πράγματα για το πώς η συνήθης πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ρυθμίσει την γλυκόζη του αίματος και τα επίπεδα της φλεγμονής στον άνθρωπο», αναφέρει η Aedin Cassidy, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Νόριτς.

Βεβαίως υπήρξαν και ορισμένες ενστάσεις. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι ο τρόπος που έγινε η μελέτη, εμπόδισε τους ερευνητές να αποδείξουν ότι είναι τα φλαβονοειδή από μόνα τους που μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα φλαβονοειδή μπορεί να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής συνολικά. Επίσης, η μελέτη εξέτασε την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημάδι του διαβήτη και όχι πραγματική διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας επέστησε την προσοχή πως δεν θα πρέπει οι άνθρωποι στηριζόμενοι στη συγκεκριμένη μελέτη να πίνουν περισσότερο κόκκινο κρασί από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ένα ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτήρια για τους άνδρες), ούτε να καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα από αυτήν που κατανάλωναν πριν. Κι αυτό γιατί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατική και καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο, ενώ οι σοκολάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και μπορούν να αυξήσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό που δείχνει η μελέτη είναι πως τα φλαβονοειδή μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό εύρημα που δείχνει πως ορισμένα συστατικά των τροφίμων που θεωρούμε ανθυγιεινά, όπως η σοκολάτα ή το κρασί μπορεί να περιέχουν κάποιες ευεργετικές ουσίες. Αν μπορούσαμε να αρχίσουμε να εντοπίζουμε και να διαχωρίσουμε αυτές τις ουσίες, ενδεχομένως να καταφέρναμε να βελτιώσουμε την υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, για τους οποίους οι άνθρωποι προτιμούν συγκεκριμένα τρόφιμα και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να ελέγξουμε σωστά τους ανθρώπους που έχουν την τάση να αναπτύσσουν νωρίς διαβήτη», καταλήγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει