Κοροναϊός: Ανησυχία για την άγνωστη αθηναϊκή μετάλλαξη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε το χειμώνα στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, είναι πιο μεταδοτική, πιθανώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πλέον εντοπίζεται στο 30% των δειγμάτων του Λεκανοπεδίου

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ένα άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αναπτύσσεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Real.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμφανίζεται πλέον στο 30% των δειγμάτων του Λεκανοπεδίου και είναι πιθανό να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν από τη φυσική ανοσία ή τον εμβολιασμό.

Ο Δημήτρης Θάνος, καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που πρωτοστατεί στη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού στη χώρα μας εξηγεί στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των περιστατικών της συγκεκριμένης μετάλλαξης που εμφανίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Μάλιστα, ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική, η οποία εμφανίζεται μέχρι τώρα στο 70% των δειγμάτων.

Πρόκειται για «μάχη γιγάντων» τονίζει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει στοιχεία από τις άλλες μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, τονίζει ότι η προέλευση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι άγνωστη, ωστόσο το στέλεχος φέρει δύο ανησυχητικές παραλλαγές, που υποδηλώνουν αυξημένη μολυσματικότητα και μη εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ως εκ τούτου είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Επίσης, η παραλλαγή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει ανιχνευτεί μεγαλύτερο ιικό φορτίο στον ασθενή, τονίζει στην εφημερίδα ο καθηγητής.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούει καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας στοχευμένες δράσεις για να ανακοπεί η εξάπλωσή της, όπως το να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, καθώς επίσης και την αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις περιοχές αυτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει