Κοροναϊός: Η «γαλαρία» ασφαλέστερη για τους μαθητές

Οι πίσω γωνίες μιας σχολικής αίθουσας, η πολυπόθητη για πολλούς μαθητές «γαλαρία» είναι τα πιο ασφαλή σημεία για να προστατευτούν από τον κοροναϊό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την κατανομή αερολυμάτων μέσα στις τάξεις ενός σχολείου.

Η συζήτηση για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς και οι ειδικοί της υγείας σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνει μετάδοση του κοροναϊού μέσα στα σχολεία.

Σύμφωνα, λοιπόν με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού και μόνο το άνοιγμα των παραθύρων σε ένα σχολείο είναι αρκετό για να μειώσει κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του ιού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

Επιπλέον, επειδή η κατανομή του αερολύματος δεν είναι ομοιόμορφη μέσα σε ένα χώρο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πίσω γωνίες της τάξης, η πολυπόθητη για πολλούς μαθητές «γαλαρία» είναι τα ασφαλέστερα σημεία. Στα σημεία αυτά, τα οποία εκτιμάται ότι δέχονται δύο έως τρεις φορές λιγότερα σωματίδια σε σχέση με την υπόλοιπη τάξη, προτείνεται να κάθονται οι μαθητές που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, αν αρρωστήσουν από Covid-19.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluid», βασίστηκαν σε υπολογιστικές προσομοιώσεις για να αναπτύξουν ένα μοντέλο που εκτιμά την εξάπλωση των πιθανώς μολυσμένων σταγονιδίων στον αέρα υπό διαφορετικές συνθήκες, όταν κάποιος μαθητής αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Υπολογίστηκε ότι το άνοιγμα των παραθύρων, και όταν είναι σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού, αυξάνει κατά 38% την ποσότητα των μικροσωματιδίων που βγαίνουν από μια τάξη. «Σχεδόν το 70% των εκπνεόμενων μικροσκοπικών σωματιδίων του ενός μικρομέτρου τελικά βγαίνουν από το χώρο, όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, ενώ σχεδόν όλα τα μεγαλύτερα σωματίδια άνω των 20 μικρομέτρων καταλήγουν πάνω στις διάφορες επιφάνειες όπως στα θρανία και στο πάτωμα», δήλωσε ο ερευνητής Χαλίντ Ταλαάτ.

Οι υπολογισμοί του μοντέλου δείχνουν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να μεταφέρουν τον κορονοϊό, είναι δυνατό να μεταφερθούν με τη ροή του αέρα σε απόσταση έως δυόμισι μέτρων περίπου, αλλά όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, μειώνεται έως κατά 80% η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ μαθητών.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης -στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό- την τοποθέτηση γυάλινων προστατευτικών παραπετασμάτων μπροστά από τα θρανία. Ακόμη τονίζουν την ανάγκη για συχνή αλλαγή των φίλτρων και καθαρισμό-αποστείρωση του συστήματος κλιματισμού, επειδή μια σημαντική ποσότητα σωματιδίων του αέρα καταλήγουν σε αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει