Κοροναϊός: Το εμβόλιο «μιμείται» συμπτώματα καρκίνου του μαστού

Τα εμβόλια για τον κοροναϊό έχουν αποδειχθεί ασφαλή, αλλά συνοδεύονται και από κάποιες προειδοποιήσεις.

Έτσι, μετά την προειδοποίηση προς τους εμβολιασθέντες ότι δεν πρέπει να παίρνουν παυσίπονα πριν κάνουν το εμβόλιο, τώρα η Αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού διευκρινίζει πως οι μαστογραφίες ρουτίνας πρέπει να γίνονται είτε πριν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτό οφείλεται στο ότι τα εμβόλια μπορεί πρόσκαιρα να προκαλέσουν σε μερικές γυναίκες διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από τις μασχάλες τους, κάτι που οφείλεται στην αντίδραση του σώματος καθώς παράγει νέα αντισώματα κατά του κοροναϊού, αλλά θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου σε μία μαστογραφία.

Η λεγόμενη «μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίζεται μόνο στο 0,02% έως 0,04% των μαστογραφιών.

Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna εμφανίστηκε στο 11,6% όσων πήραν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν σχετικά με πιθανή διόγκωση των λεμφαδένων, όμως μερικοί ανέφεραν μια τέτοια παρενέργεια που διήρκεσε κατά μέσο όρο δέκα μέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιο αδιόρατες επιδράσεις στους λεμφαδένες, ορατές μόνο στις ακτινογραφίες-Χ, είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, σύμφωνα με την Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού, η οποία ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της ότι καθώς καθίστανται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα και την εμφάνιση της μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας μετά από τον εμβολιασμό για την Covid-19, είναι ίσως σωστό να αλλάξουν οι συστάσεις σχετικά με τον χρονισμό των μαστογραφιών.

Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό στήθος. Αν μια γυναίκα δει διόγκωση σε εκείνο το σημείο στο πλαίσιο μιας εξέτασης μαστού, θα μπορούσε εύκολα να της προκαλέσει ανησυχία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένων βρέθηκε, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων Pfizer και Moderna. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μια κοινή ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται με διάφορα εμβόλια, όπως εκείνα της γρίπης, της ηπατίτιδας, της πολιομυελίτιδας και του τετάνου.

«Το λεμφικό είναι το σύστημα αποστράγγισης του οργανισμού και ανταποκρίνεται στη φλεγμονή», εξήγησε η ειδική επί ορμονικών θεμάτων και ιδρυτής της Revitalize Medical Group, δρ. Tara Scott. «Οι μασχάλες σας (ή οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες) είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον βραχίονα -και στο στήθος- οπότε είναι ορατοί σε μια μαστογραφία».

«Η σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να μην κάνετε τη μαστογραφία στο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων», δήλωσε η δρ. Scott. Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού ανέφερε ότι θα ήταν σώφρον να προγραμματίσετε μια μαστογραφία πριν κάνετε το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σας καθησυχάσει αν τυχόν σχηματιστεί κάποιο «γρομπαλάκι» κοντά στην μασχάλη σας μετά το εμβόλιο Cοvid-19.

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μαστογραφία πριν από το εμβόλιο, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού προτείνει «να περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19».

Μια μαστογραφία δεν είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει έναν πρησμένο μασχαλιαίο λεμφαδένα.

«Βλέπουμε μασχαλιαία αδενοπάθεια στην απεικόνιση μαστού, όπως σε μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ή μαγνητική τομογραφία μαστού μετά από εμβόλια Cpvid-19», δήλωσε η δρ. Sunny Mitchell, επικεφαλής υπηρεσιών μαστού και γυναικών και διευθύντρια χειρουργικής μαστού στο νοσοκομείο Montefiore Nyack.

«Αυτό παρουσιάζεται τόσο σε άτομα με ιστορικό καρκίνου του μαστού, όσο και σε άτομα χωρίς κανένα ιστορικό καρκίνου του μαστού». Η δρ. Mitchell είπε ότι οι ακτινολόγοι του μαστού χρησιμοποιούν βραχυχρόνια παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενη απεικόνιση για να αξιολογήσουν την κατάσταση προτού συστήσουν βιοψία, σε περίπτωση που το εξόγκωμα σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19.

Η δρ. Rebecca Gamms, ακτινολόγος μαστού στο Hackensack Radiology Group / Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, δήλωσε στο Forbes ότι «προτείνεται μια εξέταση σε 2-3 μήνες για να επιτρέψετε στους λεμφαδένες να επανέλθουν στο φυσιολογικό». Επιπλέον, για να αποφευχθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης, η δρ. Gamms δήλωσε να τηρείται η σχετική σύσταση της Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού για προγραμματισμό μαστογραφιών είτε πριν, είτε 4 έως 6 εβδομάδες μετά από το εμβόλιο Covid-19.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει