Κράνος με μικροκύματα μπορεί να εντοπίσει το εγκεφαλικό

Eνα υψηλής τεχνολογίας κράνος που λειτουργεί με μικροκύματα και θα μπορούσε να προσδιορίσει γρήγορα αν κάποιο άτομο έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, επινόησαν ερευνητές από τη Σουηδία.

Το κράνος αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες ανάκαμψης, όπως υποστηρίζουν.

Ο ασθενής φοράει το κράνος κι αυτό εκπέμπει μικροκύματα από τον εγκέφαλο για να διαπιστωθεί αν υπήρξε βαθιά μέσα αιμορραγία ή θρόμβος.

Οι Σουηδοί επιστήμονες που δημιούργησαν τη συσκευή, σχεδιάζουν να την δώσουν σε πληρώματα ασθενοφόρων για να τη δοκιμάσουν σε ασθενείς, μετά από τα επιτυχή αποτελέσματα στις δικές τους μελέτες με 45 ασθενείς.

Εγκεφαλικό, αγώνας ενάντια στο χρόνο

Εάν ένας ασθενής που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο χρειαστεί περισσότερες από τέσσερις ώρες (κατ’ άλλους τρεις ώρες) για να φτάσει στο νοσοκομείο και να αρχίσει τη θεραπεία, τμήματα του εγκεφαλικού του ιστού μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει. Αλλά για να δώσουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία οι γιατροί θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουν αν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από ρήξη των αιμοφόρων αγγείων ή από απόφραξη που δημιούργησε κάποιος θρόμβος.

Η αξονική τομογραφία μπορεί να το δείξει αυτό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να οργανωθεί αυτή η διαδικασία, ακόμα κι αν ο ασθενής έχει διακομιστεί σε ένα νοσοκομείο που μπορεί να διαθέσει άμεσα αξονικό τομογράφο.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ωρών, θα μπορούσε να προκαλέσει εμπόδια στην σωστή αντιμετώπιση και την όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη για τον ασθενή.

«Παράθυρο» ζωτικής σημασίας

Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, δημιούργησαν μια φορητή συσκευή-κράνος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο δρόμο για το νοσοκομείο.

Η συσκευή χρησιμοποιεί σήματα μικροκυμάτων -ίδια με αυτά που εκπέμπονται από φούρνους μικροκυμάτων και κινητά τηλέφωνα, αλλά πολύ ασθενέστερα- δημιουργώντας έτσι μια εικόνα για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον εγκέφαλο από την στιγμή που εκδηλώθηκε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι δοκιμές που έγιναν με ένα πρώιμο πρωτότυπο κράνος (ένα μεταποιημένο κράνος ποδηλάτου) διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να γίνει με ακρίβεια η διάκριση ανάμεσα στις αιμορραγίες (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο) και τους θρόμβους (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Το κράνος κατασκευάστηκε έτσι ώστε να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη του κρανίου και δοκιμάστηκε με τη βοήθεια νοσηλευτών και ασθενών σε πτέρυγα τοπικού νοσοκομείου, ενώ τώρα προσπαθούν να το ταιριάξουν στο μαξιλάρι που θα ακουμπά το κεφάλι του ο ασθενής καθώς ξεκουράζεται.

«Η δυνατότητα να αποκλειστεί το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήδη μέσα από το ασθενοφόρο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα αποβεί προς όφελος του ασθενή, προκειμένου να λάβει την όσο το δυνατόν καλύτερο φροντίδα», λέει ο καθηγητής-ερευνητής Mikael Persson.

Οταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου και τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πληγείσα περιοχή πεθαίνουν. Η διάγνωση και η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζωτικής σημασίας να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Παρόλο που η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δείχνει πως τα συστήματα μικροκυμάτων μέσω μιας προσιτής φορητής τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί γρήγορα το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου που έχει υποστεί ο ασθενής και ως εκ τούτου να αντιμετωπιστεί ταχύτερα.

Με τη διάγνωση και τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου όσο το δυνατόν νωρίτερα, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφικές συνέπειές του και να εξασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και τελικά να σωθεί η ζωή τους.

«Ο χρόνος που χάνεται στα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μυαλό που χάνεται», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Eγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει