Κρούσμα θανάτου στην Κίνα από νέο για τον άνθρωπο στέλεχος της γρίπης των πτηνών

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο 73χρονης γυναίκας που πέθανε μετά από μόλυνση από στέλεχος της γρίπης των πτηνών, που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα σε ανθρώπους.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «ανησυχητική».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα που ζούσε στην πόλη Νanchang είχε μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών H10N8, ένα στέλεχος που δεν είχε στο παρελθόν βρεθεί στους ανθρώπους.

Πρόκειται για το δεύτερο νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που έχει προκύψει σε ανθρώπους φέτος στην Κίνα. Το προηγούμενο περιστατικό είχε συμβεί στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν ο ιός της γρίπης των πτηνών H7N9 ξέσπασε μολύνοντας 140 ανθρώπους και σκοτώνοντας 45, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική χώρα. Το ξέσπασμα ελέγχθηκε αφού η χώρα έκλεισε πολλές αγορές με ζωντανά ζώα, καθώς οι επιστήμονες υπέθεσαν πως ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους μέσω της έκθεσής τους σε ζωντανά πτηνά.

Ο Timothy O’ Leary, εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μανίλα, που συνεργάζεται στενά με τις κινεζικές αρχές σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα το νέο ιό, τόνισε πως αν και η πηγή παραμένει άγνωστη, τα πουλιά είναι γνωστό ότι μεταφέρουν αυτούς τους ιούς, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εντοπίστηκε κι άλλο ανθρώπινο κρούσμα.

«Είναι ωστόσο ανησυχητική η κατάσταση κάθε φορά που μια ασθένεια ξεπερνάει το φράγμα από τα ζώα στον άνθρωπο. Η υπόθεση είναι υπό έρευνα από τις κινεζικές αρχές, ωστόσο προς το παρόν δεν  υπάρχει καμία απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», τόνισε.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας τόνισε πως η γυναίκα είχε σοβαρή πνευμονία πριν πεθάνει, είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή πάθηση και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που αδυνάτισαν το ανοσοποιητικό της σύστημα και το ιατρικό ιστορικό της έδειξε ότι είχε έρθει σε επαφή με ζωντανά πουλερικά.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «δεν παρουσιάστηκαν ανωμαλίες» σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί της, αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε αν τους έθεσαν σε καραντίνα, αν και η Κίνα σε ανάλογες προηγούμενες επιδημίες είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για τους ιούς της γρίπης των πτηνών που μολύνουν τον άνθρωπο. Παρακολουθούν στενά τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, που έχει σκοτώσει 384 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το 2003. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξαπλωθεί ταχύτατα μεταξύ των ανθρώπων, πιθανώς προκαλώντας πανδημία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει