Μελέτη αμφισβητεί τη θεωρία των ημισφαιρίων του εγκεφάλου

Οι μαγνητικές τομογραφίες δεν δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το ένα από τα δύο ημισφαίρια (δεξί ή αριστερό) του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη μέχρι σήμερα πεποίθηση ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την μία πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο από την άλλη και ότι αυτό επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα πιστευόταν πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου είναι περισσότερο λογικοί και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια, ενώ όσοι χρησιμοποιούν το δεξί τμήμα είναι πιο δημιουργικοί και στοχαστικοί.

Για τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι νευροεπιστήμονες ανέλυσαν τα εγκεφαλογραφήματα περισσότερων από 1.000 άτομα, ηλικίας από 7 έως 29 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες περιοχές του εγκεφάλου για να βρουν ενδείξεις ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το ένα από τα δύο τμήματα του εγκεφάλου τους περισσότερο από το άλλο, αλλά τέτοιες ενδείξεις δεν βρέθηκαν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.

«Είναι γεγονός ότι συμβαίνουν κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου στη μία ή στην άλλη πλευρά του. Η γλώσσα τείνει να είναι στα αριστερά, η προσοχή περισσότερο στη δεξιά πλευρά. Αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να έχουν ισχυρότερη αριστερή ή δεξιά πλευρά του εγκεφάλου», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Jeff Anderson.

Πρόκειται για νέα, πρωτοποριακά ευρήματα, που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται γι’ αυτή τη θεωρία περί εγκεφάλου, όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jared Nielsen, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής της νευροεπιστήμης.

«Ο καθένας θα πρέπει να κατανοήσει πως ο τύπος της προσωπικότητάς του που σχετίζεται με την ορολογία “αριστερή και δεξιά πλευρά του εγκεφάλου” συνδέεται με τον ίδιο προσωπικά και όχι με κάποια γενική αρχή. Εμείς απλά δεν βλέπουμε πρότυπα που να συνδέονται με το αριστερό τμήμα του εγκεφαλικού δικτύου ή με το δεξιό τμήμα του εγκεφαλικού δικτύου. Εχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά», λέει ο Nielsen.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει