Mεταφέρθηκε στην Ατλάντα ο πρώτος από τους 2 Αμερικανούς με Εμπολα (photos)

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Emory στην Ατλάντα βρίσκεται από το Σάββατο το απόγευμα ο Αμερικανός γιατρός Kent Brantly, που μολύνθηκε από τον ιό Εμπολα σε νοσοκομείο της Λιβερίας, όπου εργαζόταν.

Το ειδικά εξοπλισμένο τζετ, που μπορεί να μεταφέρει μόνο έναν ασθενή τη φορά (γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιστρέψει για να παραλάβει και την Αμερικανίδα ιεραπόστολο Nancy Writebol, λίγες ημέρες αργότερα), προσγειώθηκε σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση και μεταφέρθηκε σε μία από εξελιγμένες μονάδες απομόνωσης που υπάρχει σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που εισάγεται στη χώρα κάποιος ασθενής μολυσμένος με τον ιό Εμπολα, που θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο Guflstream, εφοδιασμένο μια ειδική φορητή σκηνή, σχεδιασμένη ειδικά για μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα έφτασε στην αεροπορική βάση Dobbins ARB, στη Μαριέτα της Τζόρτζια μεταφέροντας τον δρ Kent Brantly, ο οποίος στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εmory της Ατλάντα, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την αεροπορική βάση.

Μόλις άνοιξε η πίσω πόρτα του ασθενοφόρου, κατέβηκαν δύο άτομα με λευκές προστατευτικές ενδυμασίες από την κορυφή μέχρι τα νύχια και ακολούθησε επίσης με προστατευτική ενδυμασία ο Brantly, που κατέβηκε μόνος του από το ασθενοφόρο και οι δύο άνδρες τον οδήγησαν στο κτίριο, στην ειδική μονάδα απομόνωσης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εmory ο ιός Εμπολα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να διακυβευτεί η δημόσια υγεία.

Κατά τη διάρκεια της διακομιδής το ασθενοφόρο με κόκκινα διακριτικά σημάδια πλαισιωνόταν από μερικά SUV και από αυτοκίνητα της αστυνομίας που φρόντισαν το σύντομο ταξίδι να γίνει χωρίς κυκλοφοριακή κίνηση.

Ο δρ Jay Varkey, ειδικός επιδημιολόγος, που εργάζεται στο Emory, θα είναι επικεφαλής των ατόμων που θα αναλάβουν τη φροντίδα του Brantly, στην εν λόγω μονάδα απομόνωσης του νοσοκομείου που θεωρείται πως είναι πολύ καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ασθένειες ακόμα πιο μολυσματικές από τον Εμπολα, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου.

Η μονάδα του Emory είναι η μία από τις τέσσερις αντίστοιχες μονάδες ελέγχου που υπάρχουν στις ΗΠΑ, για την περίθαλψη ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με επικίνδυνα μολυσματικά μικρόβια. Εχει τον δικό της εργαστηριακό εξοπλισμό ώστε τα δείγματα να μη χρειαστεί να αποσταλούν στο κεντρικό εργαστήριο του νοσοκομείου. Βρίσκεται στο ισόγειο και χωρίζεται προσεκτικά από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου.

Η ίδια μονάδα είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενούς με SARS, το 2005. Ο SARS θεωρείται ακόμα πιο μολυσματικός από τον Eμπολα, γιατί σε αντίθεση με αυτόν είναι αερομεταφερόμενος, όπως η γρίπη, μπορεί δηλαδή να εξαπλωθεί ακόμα και με το βήχα ή το φτέρνισμα, κάτι που δεν ισχύει για τον Εμπολα. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για τον Εμπολα δεν χρειάζεται καν εξειδικευμένη μονάδα απομόνωσης, αλλά αρκούν τα αυστηρά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων που πρέπει να ισχύουν σε κάθε νοσοκομείο.

Ο Εμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω αίματος και σωματικών υγρών. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο Εμπολα δεν μεταδίδεται μέσω αέρα. Ο ιός ξεκινά με πυρετό, πονοκέφαλο και αδυναμία για να κλιμακωθεί σε εμετό, διάρροια και προβλήματα νεφρών και ήπατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα που έχουν μολυνθεί, αιμορραγούν τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία θεραπεία ή εμβόλιο για τον Εμπολα, ο δρ  Philip Brachman, ειδικός Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory τόνισε πως το ιατρικό προσωπικό θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε σύγχρονη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να γίνει καλύτερη παρακολούθηση ηλεκτρολυτών και ζωτικών σημείων του οργανισμού του ασθενή.

«Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Να τον κάνουμε να αισθανθεί άνετα και να αφήσουμε το σώμα του να νικήσει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έχει γίνει γνωστό πώς ακριβώς μολύνθηκε ο Brantly, αλλά είναι σαφές πως όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είναι πιο ευάλωτοι λόγω της στενής επαφής που είχαν με τους ασθενείς, στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που δίνουν μάχη με τον ιό.

Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του Βrantly είχαν φύγει για τις ΗΠΑ λίγες μέρες πριν αρρωστήσει ο ίδιος, μπήκαν σε καραντίνα, μόλις έγινε γνωστή η ασθένεια του γιατρού και όπως είπαν αξιωματούχοι αποδείχτηκε πως είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Brantly φοίτησε την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μετά από μια τετραετή παραμονή στο νοσοκομείο John Peter Smith στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, εντάχθηκε ως γενικός γιατρός στην οργάνωση Samaritan’s Purse και έφυγε με αποστολή για την πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια. Διηύθυνε την μονάδα του Νοσοκομείου της Μονρόβια, όταν ξέσπασε η επιδημία στη Δυτική Αφρική.

tent
Η ειδική σφραγισμένη σκηνή στην οποία τοποθετήθηκε ο Αμερικανός γιατρός που προσβλήθηκε από τον Εμπολα, για την αεροδιακομιδή του από τη Λιβερία στην Τζόρτζια
asthenoforo
Το ασθενοφόρο που μετέφερε τον ασθενή αναχώρησε από τη βάση Dobbins για το Νοσοκομείο του Εmory, συνοδεία περιπολικών και SUV
ambu
Η γυναίκα που οδηγεί το ασθενοφόρο φορά ειδική προστατευτική ενδυμασία
emory
Η άφιξη του ασθενοφόρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Emory
ebola1
Ο Αμερικανός γιατρός κατεβαίνει μόνος του από το ασθενοφόρο με τη βοήθεια του ενός από τους δύο τραυματιοφορείς, ενώ ο άλλος παρακολουθεί. Και οι τρεις φορούσαν προστατευτική ενδυμασία από την κορυφή μέχρι τα νύχια
varkey
O δρ Jay Varkey, ειδικός επιδημιολόγος, που θα αναλάβει τη φροντίδα των δύο Αμερικανών ασθενών
emory
Η ειδική μονάδα απομόνωσης του Emory, όπου θα νοσηλευτούν οι δύο ασθενείς
Μπορεί επίσης να σας αρέσει